Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Ett fasligt stök här på gården - bäst att gömma sig i gräset

Dagens dikt står Lennart Hellsing för: Juni (ur Verserade tankar,  1999)

Nu nappar abborren och är som bäst.
Det kryllar överallt av liv som jäser.

Jag ligger i min hängmatta och läser
om Herr Norén och hans fördömda pjäser.
På ängen betar fåren och en häst.

Nu nappar abborren och är som bäst
det vita köttet i min panna fräser
och skall förtäras snart med majonäser.
Från bokens blad en huggorm vådligt väser
men runt omkring är sommar, sol och fest.

En liten orm hör Paradiset till
den är ett kompliment som det behöver
men humlesurr vänt våra sinnen söver...
Vem tror att sommarn någonsin går över
när spoven över gärdet slår sin drill?

 

 

Senaste numret av Populär historia (7/2019) innehåller som vanligt mycket intressant. En artikel handlar om den s.k. midsommarkrisen 1941, när Nazityskland krävde att få skicka en stor truppstyrka, Engelbrektsdivisionen, genom Sverige. Hur stor roll spelade Gustav V för regeringens beslut att gå med på tyskarnas krav? Det sas att kungen hotade med att abdikera, var det verkligen sant? Nja, artikelförfattaren, Dick Harrison, menar att abdikationshotet snarare är ett typiskt exempel på "Per Albin Hanssons förmåga att bruka taktiska finter för att driva igenom sin vilja".

Hur var relationen mellan Gustav V och Hitler? Det är ingen hemlighet att kungen var allmänt tyskvänlig, men nazist var han inte. Visserligen tackade kungen Hitler för att han angripit Sovjetunionen och "dess bolsjevikiska pest" men det var lika vanligt att han retade gallfeber på Hitler genom sitt beteende. Vid en lunch i Berlin 1933 kritiserade kungen Hitlers judepolitik hårt och relationerna förbättrades inte av att Gustav V efter lunchen spelade tennis med den judiske tennisspelaren Daniel Prenn, som ansågs olämplig att representera Tyskland internationellt.

Kul att läsa också om "kändisläkaren"på San Michele, Axel Munthe och scoutrörelsens historia plus att få en rad boktips. Jag ska absolut läsa den av Harrison rekommenderade Mein lieber Reichkanzler av Staffan Thorsell (2006), som handlar om relationen mellan det officiella Sverige och Tyskland, med fokus på de tyskvänliga inslagen. 

Takomläggningen är i full gång och huset omringat av byggnadsställningar och diverse maskiner och byggjobbare. Sicken tur att det inte har regnat i helgen och framför allt idag. Då hade det varit vanskligt att köra de tunga maskinerna över åkern. Allan fick riva en bit staket för porthålet var lite för trångt. Katterna har försvunnit men jag kan tänka mig att de ligger och kikar fram uppifrån en skyddat plats på berget bakom huset. 

 

Keep smiling - det är snart midsommar!