Anna-Majs blogg

Gott och blandat

God morgon vänner på nätet

Solen skiner, byggjobbarna är i full gång, katterna har gömt sig, DN:s webbkorsord är nästan färdigt och frukost intagen - allt under kontroll alltså.

På tal om hantverkare ... rörmokaren,, poeten, fotbollsspelaren från Rockneby, Bengt Cidden Andersson, ger i sina underfundiga dikter  egna glimtar från småländska arbetsplatser, riktiga pärlor enligt min mening. Dagens dikt heter Enok Alriksson och jag har hämtat den från antologin Röster i Småland (En bok för alla, 1996). Dikten återfinns annars i Karl Viktor Persson och andra byggjobbare (1990).

Bokstäver

När Enok arbetade
gjorde Gud halva jobbet.

Dom sågade, hyvlade
slog i spik tillsammans.
Enok trodde på Gud
litade på honom.
En dag måste Enok och Gud
kommit i otakt
för hammaren träffade Enoks pekfinger.
Aj satans djävlar!
Du svor Enok,sa Arvid.
Jag vet!
Jag vet men vad bryr sig Gud
om mina usla bokstavskombinationer.

Jag fick Pär Lagerkvist fina sommardikt "Det kom ett brev om sommarsäd, om vinbärsbuskar, körsbärsträd ..."  i tankarna när jag för en stund sedan klistrade igen ett brev till min gamla brevvän på Sylt, ett brev som jag skulle ha skrivit för länge, länge sedan. Men så är det oftast, det är så enkelt att slänga iväg ett par rader i ett mejl. Jag tycker det är jätteroligt att få "riktiga" brev och jag tror andra tycker det också. Jag gillar också att läsa böcker som återger intressanta samtal i brevform, det ska vara autentiska brev, förstås och inte sådant som ges ut i sensationssyfte. Det finns det nog av i sociala medier.  En favoritbok är en brevväxling mellan förre biskopen Martin Lönnebo och författaren och pastorn Tomas Sjödin (men det har jag nämnt tidigare). Det låter kanske lite löjligt men det är något speciellt med att hålla ett brev i handen precis som det är att läsa en papperstidning med tillhörande prassel. Jag är kanske gammalmodig men det står jag för.

 

Ha en bra fortsättning på tisdagen och skriv gärna ett brev till någon