Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Långhelg - läshelg - så härligt

Dagens dikt har passande nog titeln Midsommar, skriven av Lennart Hellsing och återfinns i Verserade tankar, 1999:

Nu äntligen den dag den ljuva trolska
då våra fäder fordom dansat polska.

Då våra mödrar vandrat över ängen
och letat nio blomst att ha i sängen.
Förväntningarna stod som spön i backen
då när man hade färre år på nacken.
Nu sitter vi så stilla vid vår TV
mens ungdomarna rasar breve.
I rutan formas här en aladåb
på Anders Zorn och Ebbe Schön och Taube.

Ska det vara sju eller nio blommor under huvdkudden? Ja, om det finns det olika åsikter. Och det är bäst att vara lite på sin vakt i den ljusa natten.
Övernaturliga väsen lär vara särskilt aktiva midsommarnatten i likhet med julnatten. Växtligheten sägs ha speciella magiska krafter och det är lämpligt att samla in läkande örter just i natt. Att spara midsommar- kransen och lägga den i julbadet var förr ett sätt att få vara frisk och stark under återstoden av vintern.

Få högtider förknippas väl så starkt med svenskhet som midsommar. Sant är att det finns en del ålderdomliga nordiska drag i högtiden men den är mer lik de kontinentala majfesterna som inträffar ungefär vid samma tid. Möjligen firas den idag på ett något särpräglat sätt, men vi knyter då an till ett europeiskt kulturellt arv. (Källa: Nordiska Museets webbsida)

 

 

 

Jag har denna midsommarafton varit igång sedan arla morgonstund. Jag har bl.a. bakat focaccia (för första gången, ska bli spännande att smaka resultatet) samt gjort tårtfyllning i form av jordgubbsmousse, som förhoppningsvis hinner stelna tills det är dags att avnjuta tårtan efter den sillunch som vi ska äta tillsammans med goda grannar i byn. 

Jag önskar alla mina följare en fin midsommarafton! 

Lukas i gröngräset