Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Om ni behöver lite avkylande så tänk på att det "bara" är 6 månader till julafton

Från och med gårdagen kan jag nu lägga ytterligare en ritual i samband med avnjutandet av mitt arla morgonkaffe,  förutom att lösa webbkrysset i DN-appen.. Anders Roslunds nya deckare Jamåhonleva, som kommer ut i augusti, ska nu gå som sommarföljetong i DN. Bra början på dagen. 

Bättre fly än illa fäkta tänkte Lukas och Vittass idag och försvann med väldig fart när snickarna kom. De fick väldigt bråttom.

Att inte ha bråttom är däremot titeln på Dagens dikt  av Lennart Hallström:

Jag har lärt mig att inte ha bråttom
utan njuta av stegen jag tar

För dom steg som leder mot målet
blir till minnen som sen lever kvar

Och när det en dag är dags att summera
vad du faktiskt har gjort med ditt liv
lär du märka att stegen var flera
än dom mål som passerat förbi

Jag har lärt mig att inte ha bråttom
utan njuta av varje sekund
Ty den tid som jag förr hade gott om
har förvandlats till just denna stund

 

Jag tycker att det är fascinerande det här hur man ser på tid. Jag har skrivit det många gånger förut och jag kommer säkert att återkomma till det. Bodil Jönsson har ju under 20 års tid försökt få oss att se sansat på tidens gång. Tio tankar om tid kom 1999 och nu har det kommit en uppföljning Gott om tid. Bodil Jönsson hävdar att tidsbrist är en mental konstruktion och hon tycker att vi fördärvar våra liv med föreställningen att vi har ont om tid. Jag citerar ur en intervju i Icakuriren 2019/25: "Min farmor hade ont om mycket, men ont om tid hade hon aldrig. Man såg det inte så på 1940-talet, trots att farmor och alla andra hade mycket att göra. Livet var då som nu en enda stor kompromiss och den hanterade man så gott man kunde. Men man skyllde inte på tiden". 

Trevlig fortsättning på dagen. Nu är det dags att lägga in en ny omgång tvätt i maskinen, på tal om tidsbesparande teknik, som gör att jag kan ta dagens andra kopp kaffe i lugn och ro.