Anna-Majs blogg

Gott och blandat

"Vad rätt du tänkt ... "fast det var fel, kära matte!

Så här sommartid pasar det bra med soliga dikter men det får inte bli för idylliskt för verkligheten tränger sig på ibland när man minst anar det. Jag har letat bland Nils Ferlins samlade dikter. Han är oftast lite vemodig men då och då glimtar det till.  I den här finns faktiskt ordet "sommar" med så håll till godo: Goggles ur samlingen med samma namn, 1938)

Det tar ni fel, min fru,
att det var för snobberi

jag köpte mina goggles
-nej, kloka lilla ni.

Men nätterna de vita
och dagarna de gula
de lekte mina ögon
så ruggiga och fula.

Då handlade jag dessa
hornbågade ni ser.
- En artighet, min fru,
emot sommaren och er!

 

 

Språktidningen nr 5/2019 har landat i postlådan och den är som alltid sprängfylld med intressanta artiklar och notiser för en språknörd som jag. En intervju med kulturministern upplyser om att hennes favoritord är "hen" men det är en parentes i sammanhanget. Som väl är har hon inga ambitioner att styra språkbruket men vi bör vara medvetna om att språket ständigt förändras. Jag fortsätter envist att skriva han/hon så det så. 

Annars är en av de mest omstridda språkfrågorna i dag valet mellan de, dem, dom. Bland det mest kontroversiella en språkvetare kan säga är att det är dags att slopa de och dem till förmån för dom. Alla som inte håller med förfasar sig: "Ge inte upp för språkets förfall!" 

Sara Lövestam skriver roligt som vanligt, den här gången om hur svårt det kan vara med översättningar, i detta fall översättning till franska. "En svensk mening på två ord kan ibland behöva översättas med flera beskrivande satser", som en av översättarna sa. (En liten reflektion, Monika! Det kan inte vara lätt med det begränsade utrymme som gäller vid undertextning.) 

Nu lämnar jag det språkliga och tar tag  i det praktiska en stund, hänga tvätt och koka rabarberkräm, dock inte samtidigt. Nu för tiden försöker jag göra en sak i taget.

Trevlig tisdag!

Inte sant, Catharina? Och tack för ett mycket trevligt och efterlängtat samtal. Vi ses nästa vecka och då ska du få se min blommiga käpp!