Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Runt huset är det full fart. Idag ska det nya teglet komma på plats men här inne härskar lugn och ro och Johan Sigvardssons gudabenådade stämma strömmar ur datorn och ackompanjerar mitt skrivande. 

"Psalmdiktare och poet" titulerade sig Bo Setterlind en gång i ett brev till Göran Hassler, redaktör för antologin Århundradets ordmusik (En bok för alla, 1999). "Det är alltid musik i det Bo Setterlind skriver och psalmtonen är ofta omisskännlig även när dikten inte uppenbarligen hör till den religiösa delen av hans författarskap." Njut av denna pärla:

Se, juni sträcker ut sin hand
och bjuder dig att komma

till näktergalens sommarland.

Därinne spelar en fontän
från midnatt och till morgon
och rycker dig i drömmar hän.

Så tveka ej! Där snigeln går,
beströs av månvioler
de torra löven år från år.

En skog av skuggor! Skön den är,
som grön med svarta stammar
dig väntar med sin svalka där.

Mitt släktforskningsprojekt har legat nere under ganska lång tid men i går eftermiddag började  jag sortera och komplettera uppgifter i släktträdet. Det faller sig ju ganska naturligt att det är Allans sida som är i fokus eftersom det i år är 119 år sedan farfar Johan Petter med familj kom till Blaxhult och där han 13 år senare  köpte gården vi nu bor på och där Thomas är fjärde generationen att förvalta arvet. Jag tror att det är Maja Hagermans bok som inspirerade mig att ta tag i arbetet igen. 

Undrar hur det kändes för Johan Petter och Anna Beata när fyra barn av sju reste till Amerika, två kom tillbaka, Allans pappa och den äldste brodern Edvard. En faster är lite av ett mysterium och "försvann ur sikte" 1940 men jag ger mig inte och väntar på US Census 1950 för att förhoppningsvis få tag i tråden igen. 

Släktforskning är ett detektivarbete men risken är att det kan föra hur långt som helst så man måste nog sätta ett rimligt mål.