Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Inga byggjobbare, lill-husse hemma, lugnt och skönt ....

Det får bli en dikt av Bo Setterlind igen denna underbara sommardag. Göran Hassler skriver i sin kommentar om den här dikten, som har titeln Sagan om humlan, att det är Linnéanskt "att på det här direkt sättet se Guds spår i naturen".

Det är tidigt på morgonen.
Solen har ställt sitt tält

i en skogsbacke,
och du går dit.
Ser du våren,
som går omkring och sätter små blommor överallt
för att hälsa sommaren välkommen?
Dånande kommer solens vän,
den första humlan,
han känner att sommaren nalkas.
Yrvaken är han
och svänger ostadigt framför tältet.
Han har så bråttom,
att han glömt att ta av sig pälsen,
fnittrar en viol.
De andra blommorna stå häpna och se.
De undra alla, vad det kan vara
för ett stycke flygande mossa.

Ibland måste man nog lägga sig på marken för att få ett närperspektiv på de minsta varelserna i tillvaron!
Tage Danielsson har rätt när han säger att "Synen är noll på de långa distanserna! På nära håll finns de många nyanserna!

 

Idag är det en riktigt lat och skön lördag  som gjord för att sitta ute i behaglig skugga och läsa om kylan i Reykjavik, kyla på olika plan. Indridason är en mästare i stämningsskapande. Och hans långsamma tempo är så välgörande. En annan författare som också skriver i långsamt tempo är Håkan Nesser och till min glädje såg jag i Månadens bok-tidningen att det kommer en ny bok senare i sommar. Härligt att ha den att vänta på. Jag blev fast  för Nesser direkt första gången jag hörde honom på bokmässan i Göteborg för mer än 20 år sedan och "kärleken" består.

Till middag idag ska det bli färskpotatissallad och burkskinka med jordgubbar till efterrätt. Och ett riktigt gott rosé till det, Les Fumées Blanc Rosé. Och nybakad focaccia!  Livet är bra skönt!