Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Dagens dikt blir en Alf Henrikson och titeln är kort och gott Katten:

Katten tassar med tysta fjät, men hans hörsel är stark.
Han hör sina steg som ett mäktigt klamp på tjälbunden mark.
Hans värld är en klangvärld av skiftande ljud i alla perspektiv.
Så hans liv är icke ett stilla liv utan tvärtom ett bullersamt liv.

Så skönt med lite varmare temperatur och inte så blåsigt - elvakaffet kunde drickas utomhus i solen. Katten Vittass var väldigt förtjust, finns inget bättre, tycker han, än att ligga och kråma sig och gnugga pälsen mot gruset och höra husbondfolkets röster,  men det är klart, en bit muffins hade inte varit helt fel...

Har man ingen ny bok så får man botanisera bland redan lästa. Jag fastnade för Syndafall i Wilmslow av David Lagercrantz  Det är tio år sedan jag läste den och nu fastnade jag för den igen av två orsaker, dels att miljön är England 1954 (jag ser med intresse på serien Grantchester, som tilldrar sig i just 50-talets England,  dels att romanen handlar om matematikern Alan Turing.  Alan Turing låg bakom knäckandet av tyskarnas Enigmachiffer och bidrog helt säkert till att förkorta andra världskriget. Han hittades död i sitt hem, förgiftad efter att ha ätit av ett cyanidpreparerat äpple och det har diskuterats om det var mord eller självmord. Turing var homosexuell i en tid då detta var olagligt och han kan ha ansetts som en säkerhetsrisk under kalla krigets paranoia. Brittiska spioner flydde till Sovjet och en jakt på homosexuella, inspirerad av McCarthy i USA drog genom landet. Turing åtalades 1952 och accepterade att genomgå kemisk kastrering som alternativ till fängelsevistelse. Den brittiska regeringen beslöt i december 2013 att ta initiativ till en postum ursäkt.

Sedan 1966 har Turingpriset delats ut årligen av Association for computing Machinery till en forskare för insatser inom datavetenskapen.
Priset räknas som datavetenskapens motsvarighet till Nobelpriset.

Jag gillar David Lagercrantz och jag har just förbokat den kommande "Milennium-boken".

 

Trevlig helg