Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Idag blev vår lilla utflykt till Karlstorp av i strålande sommarsol. Vi vandrade runt på kyrkogården och jag hittade min farmors mors grav, däremot inte min farmors fars. Väl hemma igen letade jag fram en tidningsartikel där det stod att det inte var så vanligt på den här tiden (1928) med familjegravar. Sara Kristina och hennes man fick sammanlagt nio flickor, en flyttade till Amerika, sex flyttade till olika orter och två stannader kvar i hemförsamlingen hela livet.

Att Otto Lindblad, skaparen av bl.a. "Ur svenska hjärtans djup ...", "Vintern ra ..." och "Glad såsom fågeln..."  härstammade från  Karlstorp visste jag inte. Man lär sig så länge man lever.  Idag var den fina klockstapeln med sin kyrktupp extra pampig när flaggan var hissad bredvid. Som en liten kuriositet kan nämnas att denna tupp 2000 blev utsedd till Årets kyrktupp, en tävling som anordnas av Svenska kyrktuppsfrämjandet (!) och Kyrkans Tidning. 2002 utsåg tidningen Land denna glittriga prydnad till Alla tiders kyrktupp. 

Vad ska jag hitta på för lämplig Dagens dikt till det här då. Vårsånger är ju inget alternativ men varför inte sommarpsalmen framför andra En vänlig grönskas rika dräkt. Det är ju söndag och det var så underbart vackert vid kyrkan i Karlstorp.

En vänlig grönskas rika dräkt
har smyckat dal och ängar.

Nu smeker vindens ljuva fläkt
de fagra örtesängar.
Och solens ljus
och lundens sus
och vågens sorl bland viden
förkunna sommartiden.

Sin lycka och sin sommarro
de yra fåglar prisa.
Ur skogens ro, ur stilla bo
framklingar deras visa.
En hymn går opp
av fröjd och hopp
från deras glada kväden,
från blommorna och träden.