Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Det är kanske på tiden att även en hund får bli nämnd i Dagens dikt. Varsågod, Inbördes kritik, underfundiga rader av Nils Ferlin (Goggles, 1938). Goggles är den av Ferlins diktsamlingar som jag tycker bäst om för övrigt.

Jag såg en liten knähund
liksom en muff så rund
han skällde ut som fähund
en stor S:t Bernhardshund.

S:t Bernhardshunden glodde,
jag hörde aldrig knax.
Men gu' vet vad han trodde
om denna lilla tax!

För ett tag sedan skrev jag en del om Alan Turing, matematikerns som knäckte tyskarnas Enigmakod och hjälpte de allierade att vinna kriget. Han, liksom många andra, behandlades otroligt illa av myndigheterna på grund av att de var homosexuella ochTuring tog sitt liv efter att han dömts till kemisk kastrering. Först 2017 infördes en lag som benådade alla de tusentals som dömts enligt de lagar som förbjöd homosexualitet. Idag läser jag i VT att den brittiska centralbanken valt ut Alan Turing  att pryda nästa utgåva av den brittiska 50-pundsedeln för att hedra krigshjälten. Så dags nu, kan tyckas men bättre sent än aldrig!

Järnkanslern Bismarck har vi läst om i historieböckerna, järnladies finns det några att välja på, Margret Thatcher bl.a., vars "smeknamn" Iron lady myntades av en rysk journalist, och nu kommer ytterligare en stark kvinna fram i rampljuset som EU-kommissionens ordförande. Ursula von der Leyen, läkare, sjubarnsmor och sedan 2005 politiskt tillhörande Angela Merkels innersta krets. 

Det känns lite märkligt att det fortfarande beskrivs som lite sensationellt att en kvinna får en hög post. Jag tror vi har en hel del kvar att  göra när det gäller synen å jämlikhet. Kompetens måste vi rimligen komma i första hand och därför är jag lite fundersam på det där med kvoteringar. 

Nu är det dags för förmiddagskaffe och sedan är det bara att köra vidare i maklig takt genom genom denna lillördag.