Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Mitt fredagsmys ...

Trevlig läsning i VT idag. Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys på KTH säger:"Böcker har generellt väldigt liten klimatpåverkan, att läsa är bland det klimatsmartaste man kan hitta på. Klimatavtrycket är något eller några kilo koldioxid per bok och det motsvarar ungefär en halv hamburgare" Men naturligtvis, säger han vidare, beror det mycket på hur förlagen agerar, de bör ha koll på tryckerier och hur dessa köper in papper och hur transporterna sköts osv. Biblioteken är förträffliga, tala om återanvändning! Jag äter ytterst sällan hamburgare och jag läser, skönt att för en gångs skull vara klimatsmart. Då är en eller annan flygresa per år förlåtlig.

Idag kan man också läsa att algläget i Kalmar län än så länge ser ganska bra ut men där är det ju väder och vind som styr. I alla fall har Lennart Hellsing skrivit en liten dikt som heter just Algblomning och den hämtar jag som vanligt ur samlingen Verserade tankar från 1999:

Arla vill jag liksom särla
prisa Gotland, Havets Pärla!

Sedan atterdagar rik
på en fägring sagolik.

Men när gröna alger blommar
bleknar dessa rikedomar.
Lycklig den en sådan alg
slipper i sitt eget svalg.

Rätt Fakiren fått - förbannat!
Tiden har hans ord besannat:
"Vatten är ett farligt gift
vilket omger Visby stift."

Sven Axel Olaus Wallengren föddes 1865 i Lund och dog 1896 i Berlin. Han var författare och journalist och är idag inte minst ihågkommen som stilbildande och originell humorist under pseudonymen Falstaff fakir. Förutom s.k. humoresker och burlesker, varav en del publicerades i tidningen Söndags-Nisse där de ibland illustrerades av Albert Engström gav han ut noveller och lyriska arbeten. Novellen "Ett svårskött pastorat" filmatiserades 1958  där två Lundaprofiler, Sten Broman och Åke Ohlmarks stod för manus och stundtals regi och där en ung Hasse Alfredson filmdebuterade i en liten roll som tidningsredaktör.

Nu är det faktiskt dags för förmiddagskaffe i solskenet och då kom jag att tänka på vad Falstaff Fakir sa om kafferep: Kafferepet är en lina där man hänger nästor sina

Kafferep har fått utstå mycket spott och spe genom tiderna men det tar vi en annan gång.

Trevlig fortsättningen på fredagen