Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Det är fortfarande ett par dagar kvar på fruntimmerveckan så då kollar jag med Alf Henrikson och jodå, givetvis finns där en dikt på det temat. Den heter kort och gott Fruntimmersveckan:

Riktig tårta ska det vara,
säger Sara.
Vi kan gott få bli feta,
säger Margareta.
Må vi bli tjocka och granna,
säger Johanna.
Man ska ha kött på bena,
säger Magdalena.
Vi har väl vispgrädde hemma?
säger Emma.
Magra kakor är en pina,
säger Kristina.

Ingenting för hälsomedvetna men det bjuder vi på.För övrigt är jag övertygad om att jag blir bjuden på tårta på onsdag för då ska jag på 75-årskalas.


Fredrik, som inleder veckan, har han inte lyckats rimma på, i alla fall inte som jag kunde hitta, men ingenting verkar vara omöjligt för Alf Henrikson så vem vet. Och vet ni förresten att Nils Ferlin lyckas rimma på Agatha Christie men den dikten har jag haft med ett par gånger i bloggen så det lämnar vi därhän idag.

Som det anstår en kalenderbitare som jag kommer här lite  onödigt vetande. Det här med fruntimmersveckan började ta form i Sverige och Finland under medeltiden, då man 20-24 juli firade fyra kvinnliga helgon: Sasnkta Margareta av Antiochia (20:e), Sankta Praxedis (21:e), Sankta Maria Magdalena (22:e) och Sankta Christina av Bolsena (24:e). 1698 tillkom Sara (19:e) efter Abrahams hustru och 1755 togs Praxedes bort till förmån för Johanna, som tidigare hade namnsdag 15 december.

Namnsdagarna i de svenska, finlandssvenska och finska kalendrarna är i huvudsak desamma, men i Finland har namnen flera varianter, (32 st) I Sverige försvann de flesta alternativa namnen i samband med införandet av 2001 års namnsdagslängd.

(I och med den nya namnsdagslängden fick Allan plötsligt två namnsdagar, så han blev nöjd. Jag behöll mina två.)

Enligt Bondepraktikan brukar perioden vara regnig och i medeltal brukar det regna tre eller fyra dagar under den här veckan. Helt regnfria veckor infaller, om man ska tro Finlands meteorologiska institut, i medeltal en gång på tio år, och samma intervall gäller veckor med regn  alla dagar.  Svenska exempel på helt regnfria fruntimmersveckor är 1901, 1947, 1955 och 1959.

Nu är det dags för kaffe!