Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Du har så rätt, Puh

Puh, ja. Oj, så varmt, man hinner knappt baka ut frallorna förrän de är färdigjästa och nästan gräddade innan de hinner  in i ugnen. Jag som sällan är törstig häller i mig det ena glaset vatten efter det andra för säkerhets skull. Strax ska jag ta en glass och sätta mig ute i skuggan men först ska ni få en julidikt signerad Bengt Cidden Andersson. Juli är snart slut så det är i grevens tid, som man säger (se nedan). Dikten heter Julius och är hämtad från samlingen Punken är död Leve tvåans buss (1994), som skildrar ett  år ismåländska Läckeby men det kan  gälla nästan vilken småort som helst. 

Som efter en bra rockkonsert
eller en fin predikan

är julis dagar.

En tomhet efter att junis
lyckohjul slutat snurra.
Krafterna måste få rinna till igen.

Pessimisten går omkring
med sin smått triumferande klagan.
Har du hunnit med?
Nu vänder året!
Ljuset och mörkret
tittar på varandra
från var sin ringhörna.
Juli andas sakta
och väntar på ett regn
över sina bara axlar.

Och vad är det då för greve det handlar om? Troligen har uttrycket "i grevens tid" sitt ursprung i att folket i Per Brahe den yngres (1602-80) närhet ansåg att det var gott att leva i dennes beskydd. I Finland syftar uttrycket direkt till denne Brahe för finländarna minns hans tid som något positivt och folk vet att det som sker "i grevens tid" eller "i sista stund" slutar lyckligt.

I betydelsen "i sista stund" kan också härledas till den gamla sedvänjan att man kom senare till en begivenhet ju finare man var - sist var greven (om inte kungafamiljen var inblandad). Men det lever kvar i en del sammanhang och även kungen får ibland finna sig i att inte vara sist.Vid nobelprisutdelningen kommer pristagarna sist, för att markera att de är de förnämsta just då och jag tror att det vid Svenska Akademins högtidssammankomst är  De aderton som kommer in sist. Senast det begav sig markerade tydligen de kungliga med att inte resa sig vid "de lärdes" inträde. Tror inte Horace & Co. fattade "vinken".

Ut i skuggan! Vi hörs i morgon om vi inte smält bort innan dess.