Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Den 30 november 1958 skrev Alf Henrikson så här i DN och de här raderna har aktualitet än i denna dag fastän 61 år förflutit. Titeln är Barnvers.

Det satt en vis gammal uv i en ek.
Ju mer han begrep ju mindre han skrek.
Ju mindre han skrek ju mer fick han höra.
Så skulle alla tidningsmän göra.

Alla datum är ju historiska på något sätt och när det gäller 4 augusti så blir det lite intressant: 1859 föds den norske författaren och nobelpristagaren i litteratur Knut Hamsun, 1875 avlider den danske författaren H.C. Andersen, 1912 föds diplomaten Raoul Wallenberg, 1944 arresteras Anne Frank och hennes familj av Gestapo. Dessutom är den 4 augusti 1909 ett viktigt datum i svensk inrikeshistoria då Storstrejken, den första stora konflikten mellan LO och SAF, utbryter. 

Själv tänker jag vara lite nostalgisk och be Thomas ta med mig till "min barndoms gator" där jag bodde mina första 7 år innan vi flyttade till Movägen  och huset pappa byggde. Jag är lite nyfiken på om min farbror Gideons skomakarverkstad finns kvar. Jag har för mig att det är så. Huset där farmor och farfar bodde är borta sedan länge och där ligger idag ett hyreshus. Dessutom ska Metodistkyrkan, där jag gick i söndagsskolan, ha förvandlats till en muslimsk bönelokal. Tiderna förändras!

Trevlig söndag