Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Idag ska det alltså handla om systrarna Mitford, döttrar till ett typiskt engelskt lantadelspar, Lord och Lady Redesdale. "Osannolika" är vad Cecilia Hagen skriver och det är nog det minsta man kan säga. Nancy var äldst och mest berömd och hon var författare, Diana var vacker och begåvad och den engelska fascismens first lady och mor till Trustorhärvans lord Moyne. Unity var nazist och dyrkade Hitler, Jessica blev en glödande kommunist och den yngsta Deborah gifte sig med hertigen av Devonshire och  fram till sin död 2014 bodde hon  på och drev slottet Chatsworth, ett av britternas populäraste utflyktsmål. Det här måste ju vara fantastiskt stoff till underhållande litteratur. Jessica Fellowes, journalist och författare till bl.a. böckerna om Downton Abbey, tar fasta på det.

Mysteriet på Asthall är den första boken i serien Mitfordmorden med underrubriken : sex systrar, otaliga mysterier. Det här är en bok som hade gått mig förbi om jag inte läst vad Lotta Olsson i DN skrev. Och det var då jag erinrade mig att jag hade Cecilia Hagens berättelse i min bokhylla och den får bli min inledning in i Mitfordvärlden, "den engelska överklassens glittrande 1920-tal" som baksidestexten till Fellowes bok säger.

(Oj, nu har jag läsning så det räcker till men jag lovar att Allan i alla fall ska få mat.) 

Och en lämplig dikt till detta? Nils Ferlin har ett par med bokanknytning som jag använt några gånger så det måste bli nåt annat. Oj, det är inte lätt! Jo, några rader av Bodil Malmsten (ur Kärlek till böcker)  blir bra:

Jag älskar böcker: alla kategorier:
...

Det finns genier - 
Jag älskar Gunnar Ekelöfs elegier
Jag älskar Lennart Hellsing & systrarna Brontë
Graham Greene, Tolstoj & kommissarie Maigret
Slas, Charles Bukowski, tack Jacques Prévert
Jaroslav Seifert, Chandler & Voltaire
För att ni var & att ni är

...