Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Raka vägen in i veckoslutet ...

När fan blir gammal blir han religiös, brukar man säga men när det gäller mig så börjar jag "gå i barndom". Efter nostalgitrippen till Västerviksgatan och Movägen häromsistens så har jag nu en del trevare ute och det blir spännande att se om jag får napp. Jag går igenom gamla Hultsfredsalmanackor och gamla kort också. Mamma var duktig på att skriva på vem personerna på bilderna var.

Men lugn, jag ska inte skriva om det just nu utan jag går direkt över till Dagens dikt. Jag har lite brådis  för vi ska ta en tur till den Stora Lilla Staden. Jag ska bjuda Allan på lunch och så ska jag träffa en gammal bekant från tiden i STF. Hon har varit snäll och inhandlat ett Rosa Ljung-fat  åt mig och en sak ur sina egna samlingar säljer hon till mig för en billig penning. Härligt! Astrid Lindgren-statyn på torget är en perfekt mötesplats för två bokälskare. Men visst är vacker design i högsta grad  också kultur. 

Några rader, som avslutades med orden "en aktiv kultur berikar, stimulerar och väcker debatt" som svar på frågan "Behövs kultur över huvud taget?",  i Fönstret, ABF:s tidning inspirerade Alf Henrikson till nedanstående vers den 18 april 1970:

Kulturen som ej bör föraktas ett skvatt
stimulerar, berikar och väcker debatt.
Lågt men fast, lågt men fast våra mål vi satt.
Fordom  var den vår lycka i tillvarons natt.

Också en form av kultur?