Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Effektivt lässtopp ...

Idag ska jag inte pådyvla nåt land en felaktig nationaldag men däremot kan jag påminna de eventuella katoliker som läser detta, att det sedan 1950 är helgdag idag. I tidig katolsk trosuppfattning föreställde man sig att jungfru Maria med kropp och själ upptagits till himlen och den 15 augusti kallas som en följd av detta Marie himmelfärd. Såvitt känt har dagen inte haft någon religiös betydelse i det gamla bondesamhället men har förknippats med vädertydor. Regnar det denna dag så väntas det regna i två veckor framåt, i alla fall i östra Sverige. (Källa: Nordiska museets webbsida)

När vi nu ändå är inne på religion så så passar dessa rader bra.  Alf Henrikson  är upphovsman och detta kunde man läsa i DN den 8 juli 1960:

     Om asatron
     vore statsreligion
     i Svitjod för svear och götar
     och Asator
     över kyrktornen for
     med sina elektriska stötar,
     då skulle vi
     med all energi
     kunna klaga hos ärkebiskopen
     att åskans brak
     är en onyttig sak
     som kan oroa samhällskroppen.
     Ty åskans dån
     i vår telefon
     är icke blott hammarslag mera.
     Och Asators gång
     med avbitartång
     kan vi omöjligt tolerera.

Och avbitartången har Telia i beredskap nu när de fasta ledningarna kapas, men det är en annan femma.

 


 

Från religion till litteratur, från C till H för att tala biblioteksspråk. I går lånade jag en ny bok av Lotta Lundberg Den första kvinnan, och den handlar inte om Eva i paradiset utan om Sara, som är en av de två första kvinnorna i kullen när Försvarets tolkutbildning  öppnas för kvinnor. Baksidestexten är lovande - från tragglande av ryska verb under vindskydden i skogen till kontroversiell korrespondent i Berlin - låter som perfekt intrig för undertecknad. Återkommer med omdöme!

Men just nu sticker jag emellan med den första boken i Alex Schulmans släkthistoria, Skynda att älska, om pappan Allan Schulman. Boken berör onekligen och Alex är en skicklig stilist.