Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Jag fortsätter på den  igår inslagna klassiska poesivägen och eftersom det är kräftätartider så passar dessa strofer ur Johan Henrik Kellgrens Dumboms leverne bra:

     .....
     God kunskap salig Dumbom hade
     om både människor och djur;
     och märkligt var det som han sade
     en gång om kräftornas natur.

     Hans ögon syntes tårar pressa
     då de i kitteln sprattlade:
     "Nej, ingen dör så grymt som dessa",
     - skrek han - "ty de dör levande."
     .....

Kör lite Spotify medan jag skriver, just nu en riktig favorit: Så många mil så många år med Sven-Ingvars. Per Backstad gjorde för övrigt en jättefin tolkning av den i Silverdalen härom kvällen. 

Har just läst ut Kjell Erikssons Den skrattande hazaren. Den var spännande men det blev  lite tjatigt med en desillusionerad manlig polis med äktenskapsproblem som jag nog tycker tog lite för mycket plats men det var trevligt att återknyta bekantskapen med  f d kriminalkommissarie Ann Lindell. Av bokens slut att döma lär vi få träffa henne igen. (Vad dum jag är, det står ju faktiskt på baksidan att det kommer ytterligare två böcker.) Temat är ju i högsta grad aktuellt med de ökande klyftorna i samhället och att många på landsbygden upplever att de lämnas utanför både ekonomiskt och socialt. 

Kanske är det nu dags att ta itu med den tegelsten på över 900 sidor, som har legat på väntelistan sedan bokrean: Den sista tsardynastin Romanov 1613-1918 av Simon Sebag Montefiore. Det är ju ingen bok man sträckläser så den passar bra att ha "vid sidan om" och inmundiga i mindre portioner mellan varven av nya böcker.

Ha en fin söndag!  

I morgon kommer säkert David Lagercrantz så nu vet ni vad som gäller