Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Självklart ...

Lite sen blogg för det var dags för månadens långresa - ända till Vimmerby minsann. Som vanligt en hel del ärenden att uträtta (10 olika ställen) och så avslutade vi det hela med god lunch på Björkbacken. Vad varmt det blev idag, sommaren hänger i minsann, eftersommar för det är för tidigt att prata om brittsommar men jag kan ändå inte låta bli att låta er ta del av några rader som den gode Alf Henrikson skrev i DN den 21 oktober 1972 och som heter just Brittsommarsång för han rimmar så roligt:

     Höstar, oväder, satan
     nalkas i skrämmande led.
     Än står kafébord på gatan,
     låtom oss sätta oss ned.
     Gott är att byta en tanke,
     njuta ett glas och ett nojs
     innan den barska Ananke
     sänder oss alla till kojs.

Ja, det gäller att passa på att njuta. Vem är Ananke kanske ni undrar. Jo, en ödesgudinna i grekisk mytologi, Nödvändighetens gudinna,  som i tidernas begynnelse uppstod ur sig själv som en orm vars armar omsluter hela universum. Hon är oberörbar, osynlig, undflyende och omutlig i sin kontakt med både gudomar och människor. Ananke har inga tempel eller kultplatser för varför skulle människor be till henne som ändå inte lyssnar? Hon låter det nödvändiga ske, oberoende av vad gudomar och människor gör. Om man känner för det så kan man ju fundera på vad det är för skillnad på Nödvändighet och Öde.

Ananke är mor till ödesgudinnan Moira, som så småningom blev tre liksom Urd i nordiska mytologin blev de tre från korsord välkända Urd, Skuld och Verdandi, som spinner och väver livets väv.

Slut på lektionen! I stället ska jag berätta att jag köpte en pocketbok i bokhandeln. Jag tyckte jag behövde nåt lättsamt efter Sarah Vaughan. Det blev Krutgummor på krigsstigen av Catharina Ingelman-Sundberg.

Trevlig fortsättning på tisdagen!