Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

SVT planerar att ta bort litteraturtipsen i Go' kväll och ersätta med tips om hälsa och livsstil. Jag kan ju det redan, jag vill ha kvar Mosander!

Ha tålamod 5 minuter så är jag tillbaka. En bröddeg har förtur!

Så där, det blev lite längre men det kom ett telefonsamtal emellan också men nu har jag ca 30 minuter på mig, kanske mer för det är så kyligt inne så det jäser dåligt.

Vad ska man säga efter att ha läst dagens VT? Ibland får man spärra upp ögonen lite extra, VM i fransförlängning .... jag bara skakar på huvudet och undrar om jag sett rätt.                                                             

Krönikan av Carina Glenning är mer av intresse även om det inte är någon nyhet att det är hälsobefrämjande att vistas i skogen men det nya är kanske "skogsbad",som innebär att  man ska gå långsamt för att hinna ta in omgivningen med alla sinnen och så gärna bli trädkramare, alltså hålla om ett träd och riktigt låta sig exponeras för dess kemikalier som lär vara den nya medicinen. Hm, säger en del, intressant, säger andra. Så här tänker Carina: "Om något är gratis, totalt ofarligt och lätt att testa - varför inte bara prova. Ingen ser mig. Jag slipper känna mig förnedrad och bli utskrattad på byn."

Riktigt allvarlig läsning är artikeln om sjukhussituationen i Zimbabwe. Så kan det gå med en ledare, en gång hyllad för sina reformer, men som utvecklades till en tyrann som gynnade sig själv och sin familj på befolkningens bekostnad, tystade motståndare och vägrade släppa ifrån sig makten och körde landet i botten. Det måste kännas besvärande för vissa politiska grupperingar i Sverige att prata om det här. Makt kan berusa - det ser vi nog lite överallt även om det som väl är inte alltid tar sig sådana ödesdigra uttryck.

Det sista jag vill kommentera är Margaret Atwoods nya bok, Gileads döttrar, en uppföljare till Tjänarinnans berättelse. Lanseringen har rönt stor uppmärksamhet. Kristen fundamentalism är bland det värsta som finns. Atwood trodde själv att upplägget i den första boken med en teokratisk diktatur var överdriven men det tycker hon inte längre. En allt mer kvinnofientlig värld, valet i USA 2016 och det politiska världsläget i stort gjorde henne övertygad om att vi är på väg mot "Gilead". Bara läs!

Usch, vilken pärs, det blev nån vajsing på systemet (dator eller fiber eller vad det var, alltså) men som tur var hade jag lyckats spara text så jag behövde inte skriva om alltihop utan kunde klippa och klistra, som han Marjasin. Men där gick en timme men det är väl som vanligt en världslig sak.

Så nu håller jag med Tage Danielsson när han i sina Samlade dikter 1967-1967 skriver så här "Ur Thore Skogmans dagbok": 

Ja mår inte bra i da.
Men tralala
och tralala.
Nu mår jag bra.