Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Jag "ramlade över" denna dikt av Tage Danielsson. Den är bra.

     Han strävar redligt med den svåra lotten
     att skydda människornas mänsklighet.
     Rätt ofta läggs hans huvud på schavotten.
     All världens stövlar är han till förtret.
     Lätt blir han överkörd, som igelkotten -
     ett alltför sårbart litet taggpaket
     som inte trodde illa om bilisten.
     Så humanistisk är han, humanisten.

Vad ligger egentligen i orden "humanism, humanist, human ..."? Medmänsklighet och tolerans, självklart men ibland blir det lite flummigt, det finns många uppfattningar om vad det innebär att ha en humanistisk livsåskådning. Lite nyfiken som jag är så googlade jag lite. På sajten SO-rummet står det bl.a. så här:

"Grundläggande för humanismen är kritiskt tänkande och en vetenskaplig kunskapssyn. Humanismen är en sekulär - icke-religiös - livssyn som anser att det inte finns några förnuftiga skäl att tro på religiösa dogmer, gudar eller övernaturliga förklaringar av tillvaron. Humanister har en kritisk inställning till alla former av religion, nyandlighet och ockultism." 

Jag får inte ihop det riktigt.  Kanske nån kan förklara för mig? 

Vi lämnar det ämnet för idag och går över till Downtown Abbey, filmen alltså, där instållningen till tjänstefolket "där nere" inte kan sägas vara präglad av humanism från de som bodde högre upp. men så var det bara. Det var en ganska mysig historia men eftersom jag inte har sett TV-serien var det lite svårt att hålla isär personerna. Men Noomi förklarade sammanhangen. Skönt med ren underhållning för ett par timmar. Man måste "skölja rent" ibland annars blir livet för jobbigt. 

Så är det också med böcker, man måste växla, och därför gör jag en liten paus i Javier Marías tegelsten, som jag skrivit om tidigare och som måste läsas långsamt och börjar med en "måste-bara-läsa-och-det-snabbt-bok" , Ninni Schulmans När alla klockor stannat."

     "Ja, visst kan det tänkas en bättre värld,
     men det är denna som finns" (Artur Lundkvist)

Ha det bra, nu är det nästan helg!