Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Ursäkta, jag ska bättra mig ...

Dodeka levererar ... Den här dikten är hämtad från något som kallas "pågående skapande" och "En annan tid" är nummer tre av hittills tio färdiga dikter under rubriken "12 dikter som inte kostar något extra":

     Det som säljer idag är spänningsromanen
     biografien och sciencefiktionen:
     Det är längesen som poeter gick upp till redaktionen
     och sålde en dikt
     det är en annan ekonomi
     en annan tid
     en annan timma
     Nu får man betala för att dikta och rimma

"Klarabohemerna" var det första jag tänkte när jag läste ovanstående dikt. De kallades också "Bröderna i Klara", ett romantiserande begrepp för de författare och poeter, som rörde sig i kvarteren runt Klara kyrka i Stockholm under några decennier från slutet av 1800-talet fram till mitten av 1900-talet. I Klarakvarteren låg vid den här tiden de stora tidningarnas lokaler, som rymde allt från journalistik till tryckning och journalisterna höll till på närliggande billiga kaféer och restauranger. Genom den nära kontakten med tidningsredaktionerna kunde skrivande bohemer få berättelser och dikter publicerade. Nils Ferlin, Birger Wikström och Harld Forss hörde till dem som tidvis var bosatta här men Ivar Lo-Johansson, Jan Fridegård och Per-Anders Fogelström rörde sig också i dessa kretsar även om de inte var bosatta här.

Är jag i Stockholm så ger jag Ferlin en hälsning där han står staty på Klarabergsgatan på det lilla torg som fått hans namn.

Så här beskrev Ferlin lite av stämningen i dikten Från Klara kyrkogård (Kejsarens papegoja, 1951):
     .....
     "En viloplats ock för de levande
      är denna kyrkogård.
      En okänd Lidner vakar
      - av brist på mynt till något ölkafé,
      i detta vakuum mellan tidningsdrakar"
     .....
    

 

 

8 sleeps ...