Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Nej, det är nog bra nu ...

Höst (Cidden Andersson):

     Det är gott om rönnbär
     denna tidiga höst.
     Det blir svår vinter.
     Kallt.
     Länge.
     Domherrarna tidigt nära.
     River höst
     biter vinter.


Det där med mycket rönnbär = sträng vinter  stämmer inte längre men det som stämmer är att rönnbären innehåller många för hälsan bra saker. 
I äldre tider användes inte rönnbär i kosthållningen i nån större utsträckning, läser jag på webbsidan Matkult.se. Förutom att man på 1700-talet gjorde brännvin genom jäsning av rönnbär har de mest setts som nödföda. Det var inte bara bark som användes i brödet.

Det var först när socker blev vanligt  på 1800-talet som rönnbären hittade vägen till matborden. Annars användes rönnbären mest inom folkmedicinen och ansågs bota till exempel njursten, reumatism och framför allt skörbjugg eftersom bären är väldigt c-vitaminrika. 3 bär täcker dagsbehovet.

I en uppteckning från Bohuslän  1925 berättas om att om "man kan få rönnbär i fickan på någon så blev den kär i den person som lagt dem". Är det nån som vill pröva? 

För övrigt är det dags för veckans utflykt till centralorten, biblio ..., ja, ni vet traden,  men idag förgyller vi det hela med sopplunch i församlingshemmet. En varm soppa med gott bröd passar bra en höstdag.