Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Lennart Hallström tillhandahåller en för dagen passande dikt. Jag använde den förmodligen för ett år sedan (och kanske året innan) men den håller att återanvända. 

     Vintertid

     Klockan är bara halv åtta
     fast egentligen är den mer

     Eller så var det tvärtom

     Jag är aldrig riktigt säker
     på om tiden tar eller ger

Nu i dessa dagar skrivs det spaltmetrar om omställningen til vintertid och hur den skulle kunna påverka oss människor. Ja, egentligen är det övergången till sommartid som skulle vara farligast. Jag inbillar mig att mycket ligger på det psykologiska planet. Folk blir så stressade över att fråntas en timme sömn att det är den stressen som utlöser olika kroppsliga symptom. Men forskning visar också att den biologiska klockan lätt kan komma i obalans hos vissa. Likaså framkallar ordet vintertid negativa känslor, kanske är det därför många vill ha ständig sommartid om man ska tro vissa undersökningar. Kalla det för vad det är, normaltid, så blir det inte så "skrämmande". Ord påverkar. Ständig normaltid hoppas jag EU  kommer att bestämma sig för. Sen kan ju GB göra som de vill, för det gör de ju redan.

Sverige införde 1916, samtidigt som en del andra länder, sommartid på försök 15 maj - 30 september,  men bönderna protesterade och försöket upprepades inte följande år. Först 1980 infördes sommartid igen. Även då under protest från lantbrukare eftersom kornas mjölkningsschema skulle förskjutas och produktionen påverkas negativt.. Vidare skulle skördeutfallet påverkas. Jag minns diskussionerna på den tiden då Allan var mjölkbonde. 

När jag googlade runt litet (bra med en extra timme!) så hittade jag ett boktips. Lennart Lundmark gav 1994 ut en bok Tiden är bara ett ord - om klockornas makt och hur man bryter den. Ska nog försöka få tag på den, det här med tid är spännande.

Hur som helst så är detta årets längsta dag och Långfredagen är inte längre nån konkurrent till det epitetet.

Ha en skön söndag!