Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Några strofer ur Nils Ferlins långa dikt Om böcker (Från mitt ekorrhjul, 1957) eftersom det idag ska handla om några böcker jag gillar:

     En bok betalar sig väl,
     den smyger som månljus kring
     att lyssna på människans själ
     och på föga beaktade ting.

     En dyrk kan den vara - en nyckel,
     som öppnar en hemlig dörr
     till ett hus där vi tycker oss hemma
     fast vi aldrig varit där förr.

     Och trista och ledsamma saker,
     vardagens pockande grå,
     kan böckerna lära oss se med
     förvandlade ögon på.

    ,,,,,

Nu börjar slutet närma sig i den 1144 sidor långa boken av Javier Marías Ditt ansikte i morgon (jag har nämnt den tidigare för det har tagit lång tid att läsa (två omlån) denna fascinerande trilogi som enligt vissa kritiker är en blandning av Marcel Proust och John le Carré, både spionroman och en blick tillbaka på det som varit, framför allt spanska inbördeskriget och en uppgörelse med Spaniens mörka historia, och det är stora teman som allt rör sig kring: kärlek och död, makt och våld, lojalitet och förräderi.  Spanjoren Jaime arbetar åt den brittiska underrättelsetjänsten med att översätta och tolka människor och han är skicklig på att avslöja potentiella politiska företrädare eller affärsmän som slirar på sanningen. Långa vindlande meningar gör ibland läsningen inte helt enkel men vilket språk! Och det är stundtals riktigt roligt. Jag inser att översättaren Lena E. Heyman har gjort ett fantastiskt arbete. Tack Calle på bibblan för att du rekommenderade den. Jag tror inte jag hade hittat den annars.

Jag har tagit väldigt lång tid på mig men ni som känner mig vet ju att jag alltid sticker emellan när det kommer något "akut", som t.ex. Peter Robinsons Förödande konsekvenser och som just nu en ny bok av den mycket duktige norske deckarförfattaren Jörn Lier Horst Det innersta rummet.  

Och på tal om spioner så är det kul att Ben Macintyres bok om den avhoppade spionen Oleg Gordievskij nu kommit på svenska, Spion och förrädare.  Den har fått bra recensioner.  Jag köpte den när den kom ut i original och den är inte svårläst på engelska. Gordievskij lever idag på hemlig adress i London. Han var den perfekte KGB-agenten samtidigt som han värvades av MI6 och gav väst ovärderlig information om Sovjetunionen (det ledde bl.a. till gripandet av Stig Bergling 1979). Men i mitten av 80-talet drogs snaran åt och han kallades till förhör och det är ohyggligt spännande att läsa om hur britterna fick ut  honom i tid.'

Ett litet PS! Ni vet väl att ni som har lånekort och pinkod på nåt bibliotek i Region Kalmar har tillgång till all världens tidningar och tidskrifter HELT GRATIS.