Anna-Majs blogg

Gott och blandat

... och vinterns första snöflingor ...

Lagom styrkt av en Gustav Adolfbakelse dagen till ära så är det dags att få till några rader.. 

I Finland heter dagen Svenska dagen och från Selmastories fb-sida idag hämtar jag en dikt av en av de största finlandssvenska poeterna, Edith Södergran. Varsågoda,  En önskan:

     Av hela år soliga värld
     önskar jag blott en trädgårdssoffa
     där en katt solar sig ...
     Där skulle jag sitta
     med ett brev i barmen,
     ett enda litet brev.
     Så ser min dröm ut ...

Enligt Nordiska museets webbsida började Gustav Adolfdagen firas på 1800-talet med anledning av 200-årsminnet av kungens död. I det förindustriella samhället var dagen helt okänd som festdag. Varför det ska vara flaggdag har jag lite svårt att förstå. Gustav II Adolf tog visserligen initiativet till att anlägga Göteborg men då kunde man ju ha en lokal flaggdag där.

Efter sejouren i England för nån månad sedan så blir det inte några längre resor utan jag håller mig helst i närområdet, i går Oskarshamn, idag Vimmerby där för övrigt bakelserna köptes. Jag hade också en blomstercheck att lösa in, så härligt att komma hem med en kasse växter som inte kostat nåt. Bokhandeln fick också besök givetvis och en liten pocket blev det, Svarta näckrosor av Michel Bussi, enligt omslaget Frankrikes största deckarförfattare. Franska författare är jag inte så bekant med och det kan vara spännande med nåt nytt.

Trevlig fortsättning på dagen!