Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Så här skönt kan en kisse ha det på ett av Berlins katt-caféer

Vad nu då? säger ni kanske. Jag ska förklara. I DN:s webbkorsord idag handlar det om att det i helgen är 30 år sedan den förhatliga Berlinmuren började rivas. Då kom ett namn fram: Wolf Bierman, som jag lyssnade på en gång i samband med en bokmässa i Göteborg där han framträdde tillsammans med Eva-Maria Hagen, mamma till punksångerskan Nina Hagen.

Jag ska inte gå in så mycket på Biermans biografi men vill nämna ett par saker. Han flyttade till Östtyskland från Hamburg där han var född  Han var stark kommunist men blev utesluten ur partiet på grund av sina kritiska sångtexter och han förbjöds 1965 att uppträda offentligt. 1976 fick han utresetillstånd för en konsertresa till Tyskland och i Köln hade han ett bejublat framträdande. Konserten avslutades med en nyskriven sång om "den preussiska Ikarus som störtar i havet" och då var DDR:s tålamod slut och Bierman fråntogs sitt medborgarskap och förbjöds återvända. Bierman var ju som vi vet långt ifrån den end kulturpersonlighet som drabbades hårt av den vanvettiga regimen i öst, för att inte tala om alla "vanliga människor" som råkade illa ut (men det är det inte så många som pratar om i Sverige idag men däremot den andra ytterligheten). Det är lika illa.  Under SPF-resan till Berlin häromåret besökte vi också Stasimuseet men jag blev  illamående så jag var tvungen att gå ut och andas frisk luft. Bierman själv har sagt att han klarade den här tiden därför att han hade sina sånger. "Andra klarade sig inte, och det glömmer jag inte". 

Den här blev en lång inledning till Dagens dikt, Uppmuntran, som alltså är av Wolf Bierman och skriven 1968. Per Olov Enquist och Caj Lundgren stod för den svenska texten. och  Lena Granhagen sjöng in den och andra sånger 1972. Finns att lyssna på på Spotify.

     Nej, låt dig ej förhårdna
     i denna hårda tid.
     Dom alltför hårda brister
     dom alltför styva mister
     sin vassa udd därvid.

     Nej, låt dig ej förbittras
     i denna bittra tid

     för grämelsen den bygger
     ett galler runt omkring dig,
     och makten klarar sig.

     Nej, låt dig ej förskräckas
     i denna skräckens tid.
     Dom hoppas ju på detta,
     att innan kampen börjat,
     vi gett oss utan strid.

     Nej, låt dig ej förbrukas
     men bruka väl din tid.
     Nej, låt dig aldrig kuvas.
     Du stöder oss, vi stöder dig,
     vi ger varandra liv.

     Vi låter oss ej tystas
     i denna tysta tid,
     en dag ska marken grönska,
     då står vi alla starka,
     då är den här vår tid.