Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Le Carré, vars nya bok jag just nu läser med stort nöje, gör ingen hemlighet av sina åsikter om Brexit, Trump och Putin. Boken är mitt bland alla agenter och täcknamn och hemligheter  full av anspelningar som inte är nådiga mot vare sig  Putin och Trump eller britterna (de som röstade nej till Brexit). Det är roligt och fyndigt och mitt i prick (men där kanske en och annan inte håller med mig). 

Två  personer, Ed och bokens berättarjag,  ser en presskonferens i samband med mötet mellan Trump och Putin i Helsingfors 2018.

"Det är en repris", utbrister han (Ed) till slut med en röst som nästan stockar sig av iver. "Det är 1939 på nytt igen. Molotov och Ribbentrop som delar upp världen."
Det blev för mycket för mig och det sa jag också till honom. Trump kunde mycket väl vara den sämsta president USA någonsin haft, men han var ingen Hitler, hur mycket han än kanske ville vara det, och det fanns en massa bra amerikaner som inte skulle gå med på hans politik utan vidare. Först verkade han inte höra mig.
"Jo, alltså", instämde han med den avlägsna rösten från en man som vaknar upp ur en narkos."Men det fanns en massa bra tyskar också. Och vad fan hjälpte det?"  (s. 178)

Nej, inte fan hjälpte det!

Idag är det svårt att hitta en passande dikt men efter en kopp kaffe och lite bläddrande fastnar jag för Birger Norman (1914-1995). I Den nyaste ordmusiken skriver Göran Hassler om denne poet att han tyvärr har kommit lite i skymundan. Han var naturlyriker och stor humorist men också politiskt skarp. De här raderna är hämtade ur Fönstertittare från samlingen Vandringsutställning 1953:

     Farfar bläddrade i Brantings tal och skrifter
     Far vilade under rökmolnet
     med Industritjänstemannen
     Mor vandrade lycklig
     i Damernas värld
     Sonen knäpper energiskt
     portföljen kring den unga
     konservatismens framtidsmål

Och ni ska få en liten bonus också signerad Birger Norman:

Välj ut en framgångsrik fackföreningsordförande. Fjälla och ta ut. Låt huvudet sitta kvar, men klipp bort fenorna. Skölj i vatten från ett socialt planerat fritidsområde. Hacka ett par framstegsvänliga åsikter och en färsk överenskommelse. Fyll och sy ihop. Stek i medelvarm ugn. Se till att stekskorpan inte blir för hård. Garneras med tjänstemannaförmåner och serveras varm. En bättre personalchef har ni aldrig fått.