Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Första december -  första advent ... Jag ser fram emot kvällens julkonsert i Vena kyrka med Vena musikkår och  Kristdala-Vena manskör tillsammans med gästande Västerviks manskör.

Dagens dikt blir en strof från den fina sången av Niklas Strömstedt och Lasse Lindbom Tänd ett ljus:

     Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna,
     det är mörkt nu, men det blir ljusare igen.
     Tänd ett ljus för allt du tror på, för den här planeten vi bor på.
     Tänd ett ljus för jordens barn.

För många år sedan fick jag ett julkort från en brevvän i Tyskland och det innehöll en fin liten berättelse som jag  översatte och använde vid ett par tillfällen då jag medverkade vid den tradiotionella julkonserten i Vena kyrka och nu  ska ni få ta del av den:

Fyra ljus brann i adventskransen. Det var så tyst att man kunde höra dem prata. Det första ljuset suckade: "Jag heter Fred men människorna vill inte ha mig." - Ljuset slocknade. Det andra ljuset sa: "Jag heter Tro, men människorna vill inte ha med Gud att göra längre."  - En vindpust släckte det. Det tredje ljuset sa: "Jag heter Kärlek, men människorna tänker bara på sig själva och inte på andra." -  Ett sista uppflammande och sedan slocknade också det. Då kom ett barn in i rummet, fick se de slocknade ljusen och började gråta. "Var inte rädd!", sa det fjärde ljuset. "Jag heter Hopp och så länge jag brinner kan vi tända de andra ljusen på nytt." - Och så skedde. Med hoppets ljus fick barnet Fredens, Trons och Kärlekens ljus att återigen lysa.