Anna-Majs blogg

Gott och blandat

"En katt ser ingen anledning till att lyda ett annat djur, även om detta råkar gå på två ben" (Sarah Thompson)

I går var det en väldigt bra dag - det hände så många bra saker. Bl.a hittade jag en vacker anteckningsbok där jag för ganska många år sedan skrev in och klistrade in bra, roliga, tänkvärda, tokiga texter och liknande. Tyvärr rann det där ut i sanden, jag fick väl mycket annat att tänka på men oh, vad mycket spännande det finns här. Den lilla berättelsen jag skrev i går t.ex. hämtade jag därifrån och här kommer  några rader som tar upp liknande tankar:

Den gamle indianen berättade för sitt barnbarn om striden som pågår inom varje människa. Han sa: "Min son, det är strid mellan två vargar inom var och en av oss.
Den ena vargen heter: vrede, avundsjuka, bedrövelse, beklagande, frosseri, högmod, självömkan, skuldkomplex, förbittring, underlägsenhet, lögn, överlägsenhet och självcentrering.
Den andra vargen heter: glädje, frid, kärlek, hopp, klarhet, ödmjukhet, godhet, välvilja, empati, generositet, sanning, barmhärtighet och tro."
Pojken tittade på sin morfar och sa: "Men vem vinner?" Den gamle mannen svarade:"Den du matar mest".

I sanningens namn ska sägas att vissa saker jag skrivit ner kanske känns lite förlegade men det mesta är förvånande aktuellt. Tyvärr har jag ibland inte noterat var jag har hämtat texterna men jag ska bättra mig när jag nu tar upp tråden igen och fortsätter fylla min  lilla skatt. 

2006 var det ett skrivarläger på Vimmerby folkhögskola och jag var med som medhjälpare. Vid ett tillfälle fick deltagarna träna på att skriva s.k. elvingar. Så här beskriver Ulf Nilsson vad det handlar om: 

Elva ord är lagom. Och det ska ställas upp som en dikt med ojämna rader. (Det får inte rimma). Och det ska gå på en eller två minuter. Så här: Färg ord ord ord ord ord ord ord ord ord överraskning.

Vi ledare måste givetvis också pröva och här är ett  av mina försök:

     Blå
     kattungarnas ögon
     speglar himlens färg
     efter sommarens första åskväder
     Stillhet

Enligt Ulf Nilsson är detta sätt att skriva en dikt en tysk övning i snabbskrivande. Den danske författaren Louis Jensen snodde den och svenske författaren Per Nilssson (som var ledare för lägret) snodde den från honom och Ulf Nilsson ... o.s.v. Pröva får ni se, det är kul.

Nu kaffe, tömma tvättmaskinen, ladda en ny omgång och sen ut i solskenet. Förhoppningsvisär är det  ingen halka på byvägarna.