Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Idag är det Finlands nationaldag och därför blir det en Dagens dikt av den finlandssvenske författaren, litteraturkritikern och översättaren Bo Carpelan (1926-2011) och den är hämtad från diktsamlingen Den svala dagen (1960)  och heter Höstvandring:

     En man vandrar genom skogen
     en dag med växlande ljus.
     Möter få människor,
     stannar, betraktar hösthimlen.
     Han ämnar sig till kyrkogården
     och ingen följer honom.

Det är blåsigt och grått denna fredag och nästan tio grader plus. Men man får göra som Snobben säger: Vissa dagar måste du skapa ditt eget solsken.
Man kan t.ex. ta sig en kopp kaffe och unna sig en liten!!! saffranskaka.

I min lilla "minnesbok" hittar jag en liten notis (vet inte varifrån den kommer) men den handlar om kaffe. Det sägs att det var någon småsnål typ på Brasserie Lipp i Paris som sägs ha uppfunnit den franska drycken café au lait. Personalen på nämnda ställe uppmanades att spara det kaffe som blivit över vid stängningsdags. För att det skulle gå att dricka morgonen därpå blandades det till hälften med varm mjölk. 

Ett annat roligt klipp ur nämnda bok: "Hon prenumererade på alla hälsotidningar. Allt det strunt de innehöll om vad man ska äta och vad man ska dricka och hur mycket man ska röra sig och vad för slags kläder man ska ta på sig - allt var evangelium för henne och hon märkte aldrig att hälsotidningarna tog tillbaka allt den innevarande månaden som de sagt den föregående."

Vad tror ni? Hälsa, Må bra, I form  och allt vad de heter? Nej, hon, det är moster Polly i Mark Twains Tom Sayers äventyr, utgiven 1876!
Jag har inte boken till hands så har inte kollat men det stämmer säkert.

Lev väl!