Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Man kan inte vara alla till lags ....,

Aktivitet i köket minsann. Ljuvlig doft av kryddpeppar, lagerblad och saffran - inte  från samma gryta förstås - sprider sig i köket. På spisen puttrar fläskköttet som ska sällskapa med rotmoset till lunch och på köksbänken förbereds supergod saffranskaka. Dessutom jäser fralldegen men den tar lång tid på sig idag. Tvättmaskinen tuffar på men klarar sig själv som väl är än en stund. 

Idag gäller det att förbereda sig väl för vad som komma skall. Ni vet väl att lucianatten är årets längsta natt och dessutom den farligaste, om man ska gå på den gamla folktron. På den tiden, då den julianska kalendern gällde så markerade den här natten vintersolståndet och det var en farlig natt då gårdsfolket helst borde hålla sig inomhus och heller inte gå och lägga sig Onda makter var i rörelse och det gällde att vara på sin vakt. 

Fortsättning följer om en stund med några boktips.

Kodnamn Flamingo av Kate Atkinson visade sig vara riktigt bra. Olika tidsperspektiv, 1940 och 1950 och så lite 1981. Det tycker jag är en bra berättarteknik. Två repliker som återkommer ofta i boken: "Man blir aldrig fri. Det tar aldrig slut". Så är det för huvudpersonen Julia som lite av en slump hamnar inom underrättelsetjänsten inom MI5 för att skriva ut avlyssningsband och som får erfara att det är just så, det tar aldrig slut. Det förflutna hinner alltid ifatt när man minst av allt anar det.

Jag har just börjat på Klockmakarens dotter av Kate Morton. Den tilldrar sig också i olika tidsskeden så det tar en liten stund att komma in i handlingen. Jag tyckte mycket om en av hennes tidigare böcker Huset vid sjön och den här lovar också gott. Men läsningen får anstå till eftermiddagen. Jag har fullt upp med att passa ugnen och tvättmaskinen.

Som avslutning kommer här första strofen från  Erik Axel Karlfeldts dikt från 1898,  Lucia ( Fridolins visor och andra dikter):

     I natten darra
     de kalla väder.
     Steg hör jag knarra
     på vindens bräder:
     i hvita kläder
     stod herrgårdsflickan,
     med vaxljuskrona kring håret fäst,
     nyss vid mitt läger och räckte brickan
     lugn i sin renhet åt yrväckt gäst