Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Eller ...?

Lite teknikhistoria så här den tredje advent-

Återvinning och återbruk pratas det mycket om i olika sammanhang och det är jättebra. Men visste ni att den elektriska ljusstaken också är ett resultat av "tänket" att ta tillvara det som egentligen bara skulle kastas. 1929-30 introducerade Philips en elektrisk julgransbelysning avsedd för 127 volt. Men eftersom det vid denna tid också fanns ytterligare ett elnät, 220 volt, så hände det så klart att många kopplade 127 volt till 220 och självklart gick belysningen sönder. Oscar Andersson var anställd som lagerbiträde på Svenska Philips och han tog tillvara de många ljus som trots allt var hela i de havererade slingorna som kom tillbaka. Han tyckte att det var synd att bara kasta så han gick helt sonika och köpte en bågformad stake i trä med plats för sju stearinljus, borrade upp de sju hålen och satte dit ljusen från slingan. Sladden gömde han inuti staken. Julen 1934 kunde Oscar tända ljusstaken för första gången. Försäljningschefen  beslutade visa upp ljusstaken på en konferens på Philips men han blev där hånfullt bemött:"folk vill ju ha vanliga stearinljus", sa man. Trots detta började man 1937 tillverka en liten serie på 3000 som snabbt såldes slut, nästa år 6000 som snabbt försvann och resten är ju, som man säger, historia.

Tyvärr sökte Oscar Andersson aldrig patent på sin skapelse och andra fick för det mesta ta åt sig äran  men det är en annan femma och tyvärr inte unikt. Det fick också AlfredNobel erfara. (Förlåt, jag skulle ju inte nämna honom mer.)

Trevlig adventssöndag. Nu väntar en promenad.

Eftersom det nu finns elektriska ljus som flämtar nästan som stearinljus får denna lilla vers av Alf Henrikson De vickande glödlamporna avsluta: 

     I vår ungdom när hösten mot julen lackade
     var det icke bra utan illa
     om ljusen som lyste i mörkret flackade
     och inte brann lugnt och stilla.
     Vi skulle ha trott att man skämtade
     om det sagts i vårt dunkla hus
     att lampor som avsiktligt flämtade
     skulle se dagens ljus.
     (DN 197-11-04)