Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Det är roligt när det man läser ger en  aha-upplevelse, inte sant. Jag läser just nu Rune Barnéus Cykla i motvind. Det är intressant att följa hans livsresa från mycket enkla förhållanden till storfinansens hetluft. Hans far var inte särskilt positivt inställd till Runes skolgång men med en lärarinnas hjälp kunde han så småningom komma till realskolan och just realskoletiden känns lite nostalgiskt att läsa om för jag känner igen stämningarna i tiden. Dessutom hade vi också en del "udda" lärare som körde sina egna race med hemmagjord "pedagogik". Dessutom kunde en liten klassskillnad märkas mellan de som gick realskolan och de som fick fortsätta ett år till i folkskolan för att sen börja jobba. På den tiden fanns det jobb för ungdomar. Mina föräldrar var väldigt positiva till utbildning men jag kommer ihåg att det fanns en och annan som tyckte att det var "högfärd" att barn till vanliga jobbare skulle studera. Det är faktiskt sant.

Ibland när jag är ute och promenerar tänker jag tillbaka och undrar över olika val jag gjort i livet. Lite "om inte om hade varit" ... Så här tänker Alf Henrikson om detta:

     Monolog för envar

     Hade jag fått vad jag aldrig fick
     så hade det gått som det aldrig gick.
     Hade jag mött den jag aldrig mötte
     och hade jag skött vad jag aldrig skötte
     och hade jag känt vad jag aldrig kände
     hade åtskilligt hänt som nu aldrig hände.
     Ja, hade jag gått dit där jag aldrig går
     så hade jag stått där jag aldrig står.

(När jag inte anger en källa för Henriksons dikter så är de hämtade ur 2019 års medlemsbok för Alf Henrikson-sällskapet Världen enligt Alf.)