Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Tillbaka i vardagen efter en gårdag som var bra på alla vis tills någon med ett förfluget ord placerade en liten gnagande känsla av olust och osäkerhet i mig. Sa han det med avsikt eller var det ett försök att vara rolig? Jag hittade ett citat av Friedrich Nietzsche i min "minnesbok", kanske inte alldeles adekvat men som säger lite om hur vi påverkas av andra:

"En enda glädjelös människa räcker till för att skapa ständigt missmod och mulet väder för ett helt hushåll, och det krävs ett under för att man ska slippa denna enda. Lyckan är inte på långt när lika smittsam - hur kan det komma sig."

Idag är det dags för idel husliga sysslor, städning och tvätt (jag har färg- resp materialsorterat efter bästa förmåga så det ligger högar spridda över tvättstugans golv. Nu kör vi! Dammsuger gör Allan men "finliret" lämnar han till mig, damma, vattna blommor och plocka i största allmänhet och dessutom leta efter sakerna som plockades bort bort när julgrejerna skulle fram.  Det är bara att ta ett djupt andetag, sätta på lite glad musik och ta en sak i taget. Solen skiner och amaryllisarna blommar så vackert.

Alf Henrikson får  hjälpa upp stämningen med En glad sång:

     Agamemnon var glad i att styra.
     Odysseus var glad i att ro.
     Galilei var glad i att veta
     och Petrus var glad i att tro.
     Acilles var glad i att springa
     och Luther var glad i att stå.
     I batalj och parad var Napoleon glad,
     själv är jag glad i bordeaux.

Dagens citat😉

En god uppfostran är inte att inte spilla sås på duken,
utan att inte märka när någon annan gör det
(Anton Tjechov)