Tankar om böcker och annat

En dag i taget

Tillbaka i vardagen efter en gÄrdag som var bra pÄ alla vis tills nÄgon med ett förfluget ord placerade en liten gnagande kÀnsla av olust och osÀkerhet i mig. Sa han det med avsikt eller var det ett försök att vara rolig? Jag hittade ett citat av Friedrich Nietzsche i min "minnesbok", kanske inte alldeles adekvat men som sÀger lite om hur vi pÄverkas av andra:

"En enda glÀdjelös mÀnniska rÀcker till för att skapa stÀndigt missmod och mulet vÀder för ett helt hushÄll, och det krÀvs ett under för att man ska slippa denna enda. Lyckan Àr inte pÄ lÄngt nÀr lika smittsam - hur kan det komma sig."

Idag Àr det dags för idel husliga sysslor, stÀdning och tvÀtt (jag har fÀrg- resp materialsorterat efter bÀsta förmÄga sÄ det ligger högar spridda över tvÀttstugans golv. Nu kör vi! Dammsuger gör Allan men "finliret" lÀmnar han till mig, damma, vattna blommor och plocka i största allmÀnhet och dessutom leta efter sakerna som plockades bort bort nÀr julgrejerna skulle fram.  Det Àr bara att ta ett djupt andetag, sÀtta pÄ lite glad musik och ta en sak i taget. Solen skiner och amaryllisarna blommar sÄ vackert.

Alf Henrikson fÄr  hjÀlpa upp stÀmningen med En glad sÄng:

     Agamemnon var glad i att styra.
     Odysseus var glad i att ro.
     Galilei var glad i att veta
     och Petrus var glad i att tro.
     Acilles var glad i att springa
     och Luther var glad i att stÄ.
     I batalj och parad var Napoleon glad,
     sjÀlv Àr jag glad i bordeaux.

Dagens citat😉

En god uppfostran Àr inte att inte spilla sÄs pÄ duken,
utan att inte mÀrka nÀr nÄgon annan gör det
(Anton Tjechov)