Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Idag får det bli en dagsvers av Alf Henrikson i repris Katten. Den publicerades i DN första gången den 31 januari 1957 och sedan på begäran 13 februari 1985. Jag har haft den på min blogg ett par gånger, den är bara så bra, det tycker också Vittass på sin fönsterbräda vid sidan av amaryllis och kaffeplanta:

     Katten ligger i stugan och har det bra.
     Han har sin försörjning och slipper att deklarera.
     Inga politiska åsikter tycks han ha
     och honom tycks arbetsmarknaden ej intressera.
     På hans krafter och tid ställer samhället inga krav.
     Aldrig i lumpen som värnpliktig ligger han inne.
     Kärlekens fröjder och lidanden klarar han av
     på en vecka i mars, och sen är det lugnt i hans sinne.
     Sina tassar i solstrimman belåtet sträcker han på
     och ser intresserat på fåglarnas fladder i kärven.
     Mig undras om inte vårt liv borde vara så
     så sluppe vi bottenskrapa begåvningsreserven.

I går förmiddag var det lite av multitasking så idag får det bli motsatsen. Finns det nåt bra ord för det? Sparlåga, kanske.

Min fb-vän Christian tipsade via Instagram om en debattartiel i DN där språkforskaren Lars Melin skriver under rubriken "När man inte får säga vissa ord blir språket oklart" om ordval och vad som är korrekt och hur man ska undvika att"trakasseras" från språkaktivister. Får man säga "dvärg" eller "indian". Heter det "handikapp" eller "funktionsvariation", "same" eller "lapp"? Det är klart att vi, som debattören skriver, ska vara respektfulla mot våra medmänniskor men ibland kanske det går till överdrift och blir lite löjligt. Melin menar att det skapar en oro hos många som blir så osäkra på vad man får säga och inte säga så att de inte säger nåt alls. Artikeln fanns att läsa den 12 januari och jag delade den på min fb-sida. Intressant läsning. Oj, oj, vilken reaktion det blev. Många kände sig lite "påhoppade". Väldigt vad ord kan väcka starka känslor fast det visste vi ju redan! 

Dagens citat 😉

Om det är någotsom är viktigt,
så är det att ge saker och ting deras rätta namn.