Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Vad kan väl passa bättre en solig dag i januari än dessa rader av den alltid lika uppmärksamme Alf Henrikson (publicerad i DN den 17:e):

     När dammet syntes

     Den sextonde januari sken solen in
     och dammet blev synligt och friden tog hastigt slut.
     Renliga damer med lortiga mattor och skinn
     öppnade dörren beslutsamt och tittade ut.
     Andedräkten bolmade vit, det var mcket svalt.
     Men de piskade likafullt sina mattor brutalt.
     Dem driver en kraft som kulturen ej mäktat förstumma,
     samma kraft som får lärkor att slå och lär hackspettar
                      trumma.


 Jag läser Viveca Stens tionde bok i serien Sandhamnsmorden och jag kommer att tänka på en sak jag läste för längesen. Jag kommer inte ihåg vem som skrev det men jag tror det var Gösta Knutsson. Han tyckte inte att man skulle skriva fler än tre böcker om samma personer eller djur, som i hans fall. Skrev man fler så blev det svårt att förnya sig och skapa intressanta historier. Han skrev ursprungligen tre om Pelle Svanslös, Astrid Lindgren skrev tre om Pippi och tre om Emil, det finns många fler exempel. Att sen förlagen gör olika nyutgivningar mm av ekonomiska skäl är en sak men ursprungligen är idén att det räcker med  tre. Det ligger mycket i det. Krampaktiga försök att hålla intresset för huvudpersonen vid liv i långa serier möter man då och då. Men visst finns det undantag. Håkan Nesser med sina böcker om Van Veeteren och Henning Mankell med  Wallander höll intresset på topp hela vägen. Vissa kritiker tycker att Peter Robinson börjar köra på tomgång men där håller ändå den  engelska miljön intresset vid liv (om man är anglofil, vill säga). Ann Cleeves verkar  ha lämnat Shetland och introducerat en en ny karaktär, kanske klokt. Jag tycker att The long Call bådar gott. 

Ha en bra dag och tänk på att i morgon har halva vintern gått och det är ännu gått om tid tills det blir dags för vårstädning.

Dagens citat 😉

I förmågan att uppleva starkt, att känna sant 
och intensivt, att tänka nytt och uppfatta friskt
är barnet alltid vår överman. (Eva Moberg)