Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Roade mig med att kolla vad det är för temadag idag, den 22 januari och då finns det tre att välja på: Skogens dag, Vinets dag eller Pilsnerfilmens dag.

Skogens dag uppmärksammas med ett samarrangemang på Grand Hotel i Stockholm med bl.a. SLU, Umeå universitet och Skogstekniska klustret. Temat för dagen är Framtidens skog.

Pilsnerfilmens dag . Den firas för att genrens portalfigur Thor Modéen föddes denna dag år 1898 och dagen firas bäst, enligt ett inlägg på nätet, med en storvulen lättgrogg och en god cigarr. Nej, tack, inget för mig, i alla fall inte cigarren.

Vinets dag är intressantare. Vin är en av de äldsta drycker vi känner till. De äldsta spåren som tyder på vinframställning har hittats i kaukasiska Georgien och är ca 8000 år gamla. Exakt när människan övergick från att samla in vilt växande vindruvor till att istället odla vinrankan är inte känt.

Det är ganska tidigt på dagen så det är nog kaffe som blir lämpligast. Däremot tänker jag använda en vinslatt till att göra en god rödvinssås till lunchkotletterna så småningom.

Alf Henrikson sviker mig inte idag heller (han skriver om allt) och han lyckas  som vanligt ge både historisk och litterär touch åt sina fyndiga rader (DN 1964-08-22):

     Vinet från Anjou

     Det goda vinet från Anjou
     som de tre musketörerna drack
     fick jag oväntat smaka en afton, ack jo,
     och surare var det än jag kunnat tro.
     Det var illusioner som sprack.

     För min barndoms glädjespridare
     tröt i onödan tillförsikten.
     Livet är inget vidare.
     Tacka vet jag lögnen och dikten.

Dagens citat 😉

För att känna årgången och kvaliteten hos ett vin
behöver man inte dricka hela flaskan (Oscar Wilde)