Tankar om böcker och annat

En dag i taget

OK, jag förstår ...

Idag Àr det Frufridagen. Det var ju Lennart Hyland ville instifta den pÄ 50-talet i programmet Karusellen. Han hade mycket jippo för sig, minns jag. Han fick folk att göra nÀstan vad som helst. PÄ 50-talet rÄdde det en striktare syn pÄ det dÀr med hemmets skötsel och de flesta gifta kvinnor var hemmafruar. (Inga pensionspoÀng dÀr inte.) Reaktionen pÄ detta med en frufridag lÀr ha varit intensiv.  Tidningarna fylldes av recept och idéer och idrottsrörelsen undrade hur det skulle gÄ med tÀvlingar och lagsporter om mÀnnen var tvungna att laga mat och byta blöjor. Ack ja, det var tider det.

Frufridag eller inte. Jag tror inte jag slÀpper inköpsbestyren helt till maken utan hÀnger med till Hultsfred  Vi ska strax ta grannen med oss och Äka sÄ jag gör en paus och nÀr jag Àr hemma igen ska jag berÀtta vilka godsaker jag har med mig hem frÄn biblioteket.

SÄ dÀr, dÄ Àr jag pÄ banan igen och det hÀr lÄnade jag:

SkuggjÀgaren av Camilla Grebe
Sanningen om fallet Harry Quebert av Joël Dicker
Binas historia av Maja Lunde

Den sistnÀmnda tror jag krÀver total koncentration sÄ den sparar jag. En fb-vÀn skrev sÄ intressant om den och tipsade ocksÄ om ett nytt sÀtt att lÀsa. Jag Äterkommer till det. 

Eftersom det Àr kortlÄn pÄ Grebe sÄ börjar jag med den - fredagsmys och fredagsrys och ett glas vitt dÀrtill. Det Àr ju frufridag!

Lennart Hellsing fÄr avsluta med sin syn pÄ Den fria viljan:

     Vad ska man nu alls med en fri vilja till
     nÀr andra ÀndÄ styr och stÀller?

     Visst Àr man vÀl vuxen och omdömesgill
     men rÀknas som barn nÀr det gÀller.

     VÄr frihet Àr nyckfull som sol i april!
     Vi lever i trÄnga smÄ celler!

     NÅN GÅNG kan man göra precis som man vill
     - men det vill man ju inte heller.

Dagens citat 😉

Journalistik Àr konsten att komma för sent
sÄ tidigt som möjligt (Stig Dagerman)