Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

OK, jag förstår ...

Idag är det Frufridagen. Det var ju Lennart Hyland ville instifta den på 50-talet i programmet Karusellen. Han hade mycket jippo för sig, minns jag. Han fick folk att göra nästan vad som helst. På 50-talet rådde det en striktare syn på det där med hemmets skötsel och de flesta gifta kvinnor var hemmafruar. (Inga pensionspoäng där inte.) Reaktionen på detta med en frufridag lär ha varit intensiv.  Tidningarna fylldes av recept och idéer och idrottsrörelsen undrade hur det skulle gå med tävlingar och lagsporter om männen var tvungna att laga mat och byta blöjor. Ack ja, det var tider det.

Frufridag eller inte. Jag tror inte jag släpper inköpsbestyren helt till maken utan hänger med till Hultsfred  Vi ska strax ta grannen med oss och åka så jag gör en paus och när jag är hemma igen ska jag berätta vilka godsaker jag har med mig hem från biblioteket.

Så där, då är jag på banan igen och det här lånade jag:

Skuggjägaren av Camilla Grebe
Sanningen om fallet Harry Quebert av Joël Dicker
Binas historia av Maja Lunde

Den sistnämnda tror jag kräver total koncentration så den sparar jag. En fb-vän skrev så intressant om den och tipsade också om ett nytt sätt att läsa. Jag återkommer till det. 

Eftersom det är kortlån på Grebe så börjar jag med den - fredagsmys och fredagsrys och ett glas vitt därtill. Det är ju frufridag!

Lennart Hellsing får avsluta med sin syn på Den fria viljan:

     Vad ska man nu alls med en fri vilja till
     när andra ändå styr och ställer?

     Visst är man väl vuxen och omdömesgill
     men räknas som barn när det gäller.

     Vår frihet är nyckfull som sol i april!
     Vi lever i trånga små celler!

     NÅN GÅNG kan man göra precis som man vill
     - men det vill man ju inte heller.

Dagens citat 😉

Journalistik är konsten att komma för sent
så tidigt som möjligt (Stig Dagerman)