Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Efter en drygt timslång promenad och en kopp kaffe känner jag mig nu redo att ta mig an dagens tema som är av lite filosofisk art och kräver hjälp av Immanuel Kant. Ni ska strax få bakgrunden men först gör jag en mjukstart med Lennart Hellsings dikt Kategoriskt imperativ:

     Man borde
     styra om en del rätt snart...
     Men vädret råkar vara underbart.

     Man borde
     nog se till att det blir av.
     Men Herre Gud, man är väl ingen slav.

     Man borde
     ta kontakt med dom och dom.
     Nåja, det ordnar sig så småningom.

     Man borde
     faktiskt skriva den och den.
     Visst, visst, men kanske riktigt än.

     Man borde
     kort sagt ordna de' och dé,
     men just nu är det dags för te.


Så här är det. När jag sorterar och röjer så blir det alltid tre högar, en som ska sparas (ingen tvekan), en "sparas-kanske-måste fundera-hög" samt en hög som går i soppåsen direkt. Det är den där mittersta högen som brukar bli liggande ett tag men nu är det måndag och ny vecka med friska tag. Dessutom finns det ett par hyllor med pärmar, gamla läroböcker mm som hittills, av nostalgiska skäl, har undgått mina granskande ögon. Det är ingen tvekan om att något bör göras för det råder platsbrist (ni kan gissa för vad) och det är nu vi snuddar vid Kant. Det finns två olika "bör", det hypotetiska som grundar sig i att man har en önskan eller målsättning och  så är det det kategoriska som inte har nåt att göra med vad jag vill eller önskar. Det är bara att göra, punkt slut!

Ett är säkert. Jag ska inte börja på en ny bok för då flyger det där imperativet, vad det nu än heter, all världens väg.

Dagens citat 😉

Ibland är en cigarr bara en cigarr (Sigmund Freud)