Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Dagens dikt hämtar jag ur Bo Setterlinds rika produktion, Tillägnan. Jag tycker den passar bra på Alla Hjärtans Dag:

     Du är ensamheten.
     Du är musiken.
     Du är skönheten
     i hjärtats riken.
     När jag far med sånger
     ut i världen,
     är du hos mig
     som gestalt på färden.
     Borta är min ångest
     och min hunger.
     Vägen genom mörkret
     sjunger.

Alla hjärtans dag eller Valentindagen började firas i Sverige mycket sent även om firandet har medeltida anor. Förebilden kom, som så mycket annat, från USA under 1900-talet. I anglosaxisk tradition har dagen mycket större betydelse än här men firandet växer för varje år tycks det.  Valentindagens väg till Sverige gick via handeln, som såg möjligheterna.  Första skyltningen i Sverige är belagd år 1956 och därefter har försäljningen av speciellt godis och blommor ökat. Rosor är populärast.

Namnet Valentin kommer från ett romerskt helgon, om vilket inte mycket är känt. På medeltiden ansågs den 14 februari vara den dag då fåglarna bildade par. I England och Frankrike utsågs byns pojkar och flickor till låtsaspar för ett år på Valentindagen. Det har lett till att Valentindagen har varit en romantikens dag i England ända sedan medeltiden. De första mångfaldigade Valentinkorten dök upp i England på 1400-talet, och under 1700-talet såldes kommersiellt framställda kort. Man såg också denna dag som vårens första dag.

På Nordiska museets webbsida, nordiskamuseet.se, finns mycket att läsa om denna dag som i mitt tycke har blivit lite upphaussad.   


Dagens citat 😉

Jag älskar alla damer - men är lite rädd för dem
mellan sju och sextio år, då jag tycker de är
lite äventyrliga (Sven Stolpe)