Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Det var lite kallt i morse ...

Några finurliga rader av Alf Henriksson är inte fel att börja dagen med och handlar det om språk blir det ännu bättre. Förkortningar publicerades i Pressens Tidning i maj 1982:

     En gammal språklära varnar oss för
        att förkorta för mycket.
     Upp-och nedgång men ej krus- och vinbär
        må befordras till trycket.
     Men var gränsen bör gå kan aldrig
        beaktas tillräckligt
     till vad som är  hisk-, rys-, fas-, gruv-,
        gräs- och förskräckligt.

Det kan vara knepigt med förkortningar och då tänker jag inte på gamla vanliga och etablerade sådana som mm, bl.a. IBS och KS och liknande som är vedertagna utan de förkortningar som skapat det s.k. mobilspråket. Det finns dock särskilda ordböcker för oss gamlingar  som känner för att hänga med i utvecklingen. Hemmagjorda förkortningar ska man akta sig för, de kan skapa osäkerhet vad som egentligen menas. Det är bättre att skriva ut om man är osäker. 

Men i SMS och Twitter mm där utrymmet är begränsat där får man acceptera.Det är ibland lite som att lösa en rebus och det är  det roligaste som finns näst efter att läsa böcker och lösa korsord.

Redan 2002 disputerade Ylva Hård af Segerstad på en avhandling där hon undersökte hur skrift används och anpassas till olika typer av digital kommunikation. Utvecklingen går rekordsnabbt och kreativiteten flödar.

Men visst kan förkortningar ställa till det om man inte är försiktig. Vad en VD är på svenska vet alla men passa er så ni inte gör svengelska om ni ska presentera någon  som "VD" för en engelsktalande.  På engelska är VD förkortningen för Venereal Disease = venerisk sjukdom. Det kan bli lite pinsamt.

Nu ska jag baka semmelbullar och jag ska följa ett recept från senaste Ica-kuriren och använda enbart siktat dinkelvete. Det blir säkert gott.

Ha en bra torsdag. 


Dagens citat 😉

Av språket fordras rätt och slätt
att det bär fram det man menar (Konfucius)