Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Jag ger mig ....

Oj, vad tiden går - redan två månader sen julafton och bara en månad till min födelsedag i år  så där lagom ojämt.  Ingrid Sjöstrand ger oss ett bra råd:

     Du som tycker att dagarna går
     och livet flyr.
     Ta dig samman och gör nånting
     onyttigt.

Idag är det Sverigefinnarnas dag den 24 februari, folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag). Den här dagen började firas 2011 och finns som en officiell dag i svenska almanackan från och med 2013. Sverigefinnar utgör den största nationella minoreten i Sverige och dagen ska synliggöra den svenskfinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet. (Källa Wikipedia)

Carl Axel Gottlund (1796-1875) är en av de mest betydelsefulla personerna för vår kunskap idag om det skogsfinska kulturarvet. Skogsfinnar, eller svedjefinnar, flyttade från dåvarande östra delen av Sverige till delar av Norrland, Bergslagen, Värmland och till Norge. Gottlund gjorde under åren 1817-1821 studieresor i Sveriges finnskogar för att ta reda på mer om skogsfinnarnas vardagsliv. Han förde utförliga dagboksanhteckningar och han kom fram till att skogsfinnarna inte visade sitt rätta jag inför svenskarna.  (Källa: Finnskogarna.com)

Självklart startar jag nu You tube och lyssnar på  Calle Jularbos Livet i finnskogarna.


Dagens citat 😉

Idag används kommunikation
för att hålla ihop ett samhälle
Antingen genom att hindra information
från att nå medborgarna
eller genom att hålla medborgarna
välinformerade.(Dodeka:Tankar och språk)