Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Tack för det, en extra dag - men varför i februari?

Skottdagen - den ovanligaste dagen att fylla år på och också den dag då kvinnor enligt tradtion får fria. Det sägs också, om man ska tro Aftonbladet, att den kvinna som friar och får ett nej ska få en fin present av sin partner. Så passa på! 

Att det är fritt fram för kvinnor att fria på skottdagen går tillbaka på en borgerlig engelsk tradition från mitten av 1800-talet. Den blev tydligen populär i slutet av 1800-talet och sekelskiftet, eftersom det trycktes särskilda vykort som de friande kvinnorna kunde posta. (Se exempel nedan) I själva verket var nog frierier från kvinnors sida mycket sällsynta. (Källa: Nordiska museet)

Och apropå kvinnor! Jag har till slut läst ut Lena Einhorns nyckelroman och andra halvan blev betydligt lugnare där hon bl.a.  beskriver arbetet med både filmen och  boken om mamman Nina men också boken om Greta Garbo som egentligen var tänkt bli en film. Jag kanske ska läsa den vid nåt tillfälle. Den lär också bygga på tidigare okända brev som kastar nytt ljus kring den gåtfulla Garbo. 

Det skulle förresten vara intressant att höra en manlig läsares intryck av Den tunna isen. Finns det nån som vill ställa upp?

Trevlig lördag! Här ska vi snart festa på semlor för att fira skottdagen.

Och apropå det där med ja eller nej och frierier och litteratur. Enligt Dodeka kan det sammanfattas så här:

     Jag skrev en roman med titeln: "Säg ja"
     men fick nej från förlaget
     De sade att ordet "ja" var upphovsskyddat


Dagens citat 😉

Om man vägrar se bakåt
och inte vågar se framåt
så måste man se upp (Tage Danielsson)

 

Den äldre damen säger: "Var försiktig. Det där är ett fint exemplar"