Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

"Jag vill ju bara hjälpa till med omplanteringen ..."

Mars - vårmånaden är här och då passar det med denna favorit i repris signerad Kajenn, Caj Lundgren:

    Nånting i själen vaknar upp och trånar
     när himlen blånar.
     Slutvandrat under dessa vintermånar
     där världen grånar.
     Ånyo dags att man sig själv förvånar
     när himlen blånar.
     Ut med det missmod som vårt hjärta hånar
     när världen grånar.
     En gladare tapet dess kamrar lånar
     när himlen blånar.
     Med ens försvinner slöjan som utplånar
     när världen rånar.
     Du blir en katt i mars bland andra fånar
     och livets pulsar dunkar så det dånar
     när himlen blånar.

Som jag skrev i gårdagens blogg så har jag blivit fascinerad av Dagmar Lange/Maria Lang. Jag blev nyfiken på hennes memoarbok som kom 1985 så nu fixar biblioteket ett fjärrlån. Boken heter Vem är du? Dagmar Lange eller Maria Lang. Bra titel men hon hade stenkoll på sina olika roller. Det går nog att göra ett litet föredrag av detta, det skulle passa Seniorgruppen på folkhögskolan. Vi får se vad det blir, jag har i alla fall lite kul under tiden.

Och så har i alla fall jag fått lära mig ett nytt ord, infodemi, en farlig, global ryktesspridning. Ni har säkert hört det men jag har missat det men jag kollar inte på nyheter så ofta. Ordet har funnits i engelskan och svenskan sedan början av 00-talet men i takt med sociala mediers växande betydelse så sprids nu rykten, missförstånd och myter snabbt och okontrollerat och det märks ju inte minst i rapporteringen om coronaviruset. Det lär finnas konspirationsteorier om både fladdermussoppa och Corona-öl.  (Källa: webbsida Institutet för språk och folkminnen/nyord)  

Är man intresserad av det här med  vandringssägner (ni minns väl Bengt af Klintbergs böcker) så finns det på nämnda webbsida en mycket intressant artikel: Coronavirus, ryktesspridning och vandringssägner av Tommy Kuusela som är forskningsarkivarie i folkminnen på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala.


Dagens citat 😉

Alla får hela tiden så mycket information
att de förlorar sitt sunda förnuft
Gertrude Stein 1874-1946)