Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Ja, ibland får man ta risker

Ni ska få en lägesbild till av hur det kan vara att bo på landet. Suveräne Bengt Berg igen och dikten Stängt:

     Kaffe, snus och långkalsonger
     Socker, fikon, tipskuponger
     - allt kunde man handla här
     men det var då det,
     när affären var igång
     Nu är det nu
     och det står STÄNGT på dörren
     Tiderna förändras, folk flyttar
     och affärer slår igen


Back to basic!

När jag besöker biblioteket är det nästan till hundra procent så att jag har en beställd bok att hämta. Men ibland händer det att jag tar mig en sväng bara för att kolla så där i största allmänhet. På en nyhetshylla fick jag ögonen på en ny bok av Susan Orlean, amerikansk journalist och författare med titeln: Biblioteket Berättelsen om en brand, en stad och kärleken till böcker. Självklart att jag blev nyfiken. 

En vårdag 1986 brinner Los Angeles centralbibliotek, en brand som utvecklar sig till den största biblioteksbranden i USA:s historia, med en halv miljon förstörda böcker. Trettio år senare när Susan Orlean flyttat till Los Angeles fick hon höra talas om branden. I den amerikanska pressen hade händelsen kommit lite i skymundan av Tjernobylkatastrofen så hon hade missat detta. Nu trettio år senare ger hon sig i kast med att lösa gåtan om vem som startade branden för att den var anlagd stod ganska klart. Hon blir alltmer fascinerad och gör djupdykningar  i bibliotekets långa historia, söker upp  personer som fanns på plats när det hände och blandar det med egna upplevelser av bibliotek i allmänhet och kärleken till böcker i synnerhet och hur detta har påverkat henne genom åren. Det är också en berättelse om staden Los Angeles, "lika soldränkt som hård" som det står i baksidestexten.

Boken är klassad som fackbok, avdelning A Bok- och biblioteksväsen Underavdelning Ab Bibliotek. Det är synd för det blir kanske inte så lätt att hitta den. Det är nog inte många som hittar till den hyllan. Jag skulle klassa den som skönlitteratur.

Som en liten kuriositet kan nämnas att ryska Pravda var mycket återhållsam med uppgifter om Tjernobylhändelsen men skrev desto mer om biblioteksbranden. I USA var det alltså tvärtom. Det är inte första gången som myndigheterna i Sovjet/Ryssland försöker sig på mörkläggning med ödesdigra följder men det är en annan historia.

För övrigt fyller mitt yngsta barnbarn, Nico, 10 år idag. Flaggan på balkongen är "hissad".Jag kommer ihåg precis var jag var och vad jag gjorde den minut  Monika ringde och berättade den glada nyheten att Nico var född. Oj, vad tiden går. 


Dagens citat 😉

En generation planterar träden,
nästa sitter i deras skugga (Kinesiskt ordspråk)