Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Ni får vänta en stund ....

Så där ja .... nu kör vi! Och prognosen ser hyfsad ut, i alla fall om vi ska tro Alf Henrikson (även om lagret av data är oerhört mycket större än när raderna skrevs i DN den 16 mars 1970):

     Att planera vår framtid är inte lätt
     fast lagret av data är stort.
     Men den ordnar sig säkert på något sätt
     för det har den alltid gjort.

 En liten författaranekdot kan kanske passa och den är hämtad från boken jag nämnt tidigare om Dagmar Lange/Maria Lang av Lena Lundgren och Lisbet Wikner.

Stieg Trenter och Maria Lang var goda vänner och upplevde ingen rivalitet. Båda sålde mycket bra, Trenter hos Bonniers och Lang hos Norstedts. Förlagen tävlade lite med varandra och utnyttjade detta i reklamen. Maria Lang och Stieg Trenter tyckte att de kunde göra nåt roligt av det här så de slöt  en överenskommelse att bara de två skulle ses på Operakällaren den 15 december varje år och inta en brakmiddag. Den av dom som sålt bäst under året fick stå för notan. Det brukade växla så det blev nog ganska rättvist.

Dagmar Lange gillade storslagna fester även utanför förlags- och författarvärden. Hon var stamgäst på Operagrillen och Operakällaren. Hon umgicks med "alla" den tidens kändisar och bjöd frikostigt och strödde även i övrigt pengar omkring sig. När hon avled 1991 fanns det bara skulder i boet vilket förvånade de flesta eftersom hon hade tjänat så mycket på sitt författarskap och samtidigt innehaft en med den tidens mått mätt välbetald rektorstjänst. 

Nu är det semmeldags! När jag var barn sa man alltid "tisdagsbulle", nu har det blivit "lördagsbulle".

Trevlig fortsättning på dagen!


Dagens citat 😉

Jag arbetade mig upp från ingenting till
gott och väl en halv miljon i skulder. (Groucho Marx)