Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Det skulle hjälpa folk att ta det lite lugnare ...

Just nu - men i grevens tid - en minut i åtta och jag hann ta fram Dodekas dikt Klockan 7 från installationen Dikter dygnet runt. Den ger en association till kommunens beslut att köpa in  Hultsfreds pampiga stationshus och låta det och hela området få en uppsnyggning. Det är på tiden.

     En morgon var visarna borta
     på den stora stationsklockan
     Resenärerna rörde sig förvirrat mellan plattformarna
     Konduktörerna sprang fram och tillbaka i tågen
     Lokförarna blev osams

     Ett rykte spreds i vänthallen:
     Visarna hade tröttnat på att bara gå runt
     De ville fara rakt
     Därför hade de hoppat på nattåget söderut
     men tiden hann inte med

Visst går det att ladda ner en dikt/timme i ett dygn men då blir det ju inte autentiskt utan lite fusk. Nåja, skämt åsido, men det gäller att hålla på formaliteterna.

Sticker emellan med en intressant bok ur sonens samling: Bondungar. Från Nils Dacke till Anders Wall av Anders Bockgård. En brokig samling personer med olika levnadsöden och från olika tider och olika delar av Sverige men med det gemensamt att de kommer "ur bondejord" och , som baksidestexten anger, "med hjälp av mecenater eller helt av egen kraft gjort märkliga klassresor". Historia när den är som bäst och en författare som inte är rädd att sticka ut hakan och "avliva" en del gamla myter.

Jag tänker pigga upp oss med lite extra gott till förmiddagskaffet, några smördegsplattor i frysen som med hjälp av lite mandelmassa och äppelklyftor enkelt   förvandlas till riktiga gobitar. 


Dagens citat

Ja, visst kan det tänkas en bättre värld,
men det är denna som finns (Artur Lundkvist)