Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Nu får vårdagjämningen ta över ... i alla fall för en dag ...

Jag googlade lite på måfå och fastnade för följande rader av en för mig okänd Iréne Svensson Räisänen:

     Årstidernas strid
     ljus vinner över mörker
     kampen fortsätter 

Idag  är det Världsberättardagen, World Storytelling Day, en global hyllning till muntligt berättande, myter, sagor, historier ur livet, dikter ...  Den firas vid vårdagjämningen på norra halvklotet och vid höstdagjämningen på det södra.  I dessa tider skulle ju en sådan dag vara väldigt betydelsefull  men tyvärr är läget som det är och istället för att samlas och göra nåt trevligt tillsammans så måste vi isolera oss. Men läsa härliga berättelser får vi göra.

Muntligt berättande kan vara magiskt. Jag minns att vi en gång för mycket länge sedan  hade en härlig kväll i vår gamla farfarsstuga. Allan var på den tiden med i en amatörteatergrupp och vi hade en liten fest hos oss för de som var med i den gruppen.  Vad det berättades i stearinljusens sken! Så härligt!

Ett annat tillfälle jag minns var i hembygdsgården i Vena där brasan i öppna spisen spred ett trolskt sken och där jag själv bidrog med Astrid Lindgrens spökhistoria om Skinn Skerping och Anita och Karl-Henry sjöng visor av bl.a. Dan Andersson. 


Dagens citat 😉

Fantasi är viktigare än kunskap (Albert Einstein)