Tankar om böcker och annat

En dag i taget

21 mars - Rocka-sockorna-dagen

Men det Àr inte bara Rocka-sockorna-dagen utan ocksÄ VÀrldspoesidagen, instiftad av UNESCO, som har till uppgift att uppmuntra till att lÀsa poesi och skriva poesi. Poesi finns ju överallt, bÄde i glada och sorgliga sammanhang. MÄnga tycker att det Àr svÄrt att lÀsa poesi och vissa poeter tycker jag ocksÄ Àr svÄra men jag tror inte att det finns nÄgon enda som inte kan ta till sig Nils Ferlin., t.ex. Ljug mej... ur Barfotabarn, 1933:

     Ljug mej en saga, sagobror,
     jag Àlskar vackra sagor.
     Tro har jag ej - som bolm den for
     för livets plumpa slagor.

     Ljug mej en tanke - att jag ser
     i grÀnder mörka trÄnga
     en skymt blott av det dÀr du ger
     sÄ vackra ord och mÄnga.

Jag tycker det Àr roligt om jag kan hitta en dikt som anspelar pÄ vad som hÀnder och sker, vad jag lÀser i tidningen eller pÄ sociala medier eller hur enkelt hur jag kÀnner mig just nÀr jag skriver min blogg. Jag Àr medveten om att vissa dikter kan tyckas obegripliga för en del av mina följare medan de Àr helt sjÀlvklara för mig. Men sÄ Àr det ju med poesi, man fÄr ta till sig efter eget huvud. Jag kan inte undgÄ att tÀnka tillbaka pÄ lektor Dahlskog hur han ville fÄ oss att tolka pÄ det enligt honom enda rÀtta sÀttet. Har jag inte rÀtt, Maud?

Vad lÀser jag för övrigt? Jag har just lÀst ut Karin Smirnoffs debutbok Jag for ner till bror. Den var lite jobbig att lÀsa p g a avsaknaden av versaler pÄ namn, konstig meningsbyggnad mm, en blandning mellan dialektalt talsprÄk och skriftsprÄk men jag vande mig sÄ smÄningom och boken blev betydligt ljusare innehÄllsmÀssigt, frÄn början var det tungt, sÄ jag ska nog lÀsa de tvÄ uppföljarna.

Jag lÀser ocksÄ Mattias Boströms hÀrliga nÀstan 600 sidor tjocka FrÄn Holmes till Sherlock, berÀttelsen om hur hur Sherlock Holmes blev en av vÀrldens mest kÀnda fiktiva gestalter. Boström valdes 2007 in i vÀrldens förnÀmsta  HolmessÀllskap The Baker Street Irregulars  och den hÀr boken har vunnit stor internationell uppmÀrksamhet med fina priser som följd. 

Som ni förstÄr ska jag vÀl klara av nÄn veckas frivillig karantÀn. Allan har inget emot att Äka och handla eller gÄ till biblioteket Ät mig. Osteopaten avbokar jag samt besöket pÄ lÀnssjukhuset i början av april. Jag Àr en lydig samhÀllsmedborgare, i alla fall ibland.


Dagens citat 😉

Livet Àr sÄ beskaffat att hÀndelserna
inte kan svara mot förvÀntningarna (Charlotte Brontë)