Anna-Majs blogg

Gott och blandat

21 mars - Rocka-sockorna-dagen

Men det är inte bara Rocka-sockorna-dagen utan också Världspoesidagen, instiftad av UNESCO, som har till uppgift att uppmuntra till att läsa poesi och skriva poesi. Poesi finns ju överallt, både i glada och sorgliga sammanhang. Många tycker att det är svårt att läsa poesi och vissa poeter tycker jag också är svåra men jag tror inte att det finns någon enda som inte kan ta till sig Nils Ferlin., t.ex. Ljug mej... ur Barfotabarn, 1933:

     Ljug mej en saga, sagobror,
     jag älskar vackra sagor.
     Tro har jag ej - som bolm den for
     för livets plumpa slagor.

     Ljug mej en tanke - att jag ser
     i gränder mörka trånga
     en skymt blott av det där du ger
     så vackra ord och många.

Jag tycker det är roligt om jag kan hitta en dikt som anspelar på vad som händer och sker, vad jag läser i tidningen eller på sociala medier eller hur enkelt hur jag känner mig just när jag skriver min blogg. Jag är medveten om att vissa dikter kan tyckas obegripliga för en del av mina följare medan de är helt självklara för mig. Men så är det ju med poesi, man får ta till sig efter eget huvud. Jag kan inte undgå att tänka tillbaka på lektor Dahlskog hur han ville få oss att tolka på det enligt honom enda rätta sättet. Har jag inte rätt, Maud?

Vad läser jag för övrigt? Jag har just läst ut Karin Smirnoffs debutbok Jag for ner till bror. Den var lite jobbig att läsa p g a avsaknaden av versaler på namn, konstig meningsbyggnad mm, en blandning mellan dialektalt talspråk och skriftspråk men jag vande mig så småningom och boken blev betydligt ljusare innehållsmässigt, från början var det tungt, så jag ska nog läsa de två uppföljarna.

Jag läser också Mattias Boströms härliga nästan 600 sidor tjocka Från Holmes till Sherlock, berättelsen om hur hur Sherlock Holmes blev en av världens mest kända fiktiva gestalter. Boström valdes 2007 in i världens förnämsta  Holmessällskap The Baker Street Irregulars  och den här boken har vunnit stor internationell uppmärksamhet med fina priser som följd. 

Som ni förstår ska jag väl klara av nån veckas frivillig karantän. Allan har inget emot att åka och handla eller gå till biblioteket åt mig. Osteopaten avbokar jag samt besöket på länssjukhuset i början av april. Jag är en lydig samhällsmedborgare, i alla fall ibland.


Dagens citat 😉

Livet är så beskaffat att händelserna
inte kan svara mot förväntningarna (Charlotte Brontë)